Crònica 31/03/2012

Més recaptació sense apujar impostos

El govern espanyol espera recaptar aquest any 12.314 milions més, sense apujar més impostos. Limita les deduccions de l'impost de societats i dóna avantatges per fer aflorar diner negre.

Joan Faus
2 min
HISENDA RECAPTA DE TOTS ELS ESPANYOLS El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, vol que aflori el diner ocult amb una amnistia fiscal temporal,  amb la previsió de recaptar 2.500 milions d'euros. A la imatge, una oficina de la delegació d'Hisenda a Madrid plena de ciutadans complint amb la seva obligació de pagar l'impost de la renda.

MADRID.Els pressupostos de l'Estat per a aquest any no inclouen cap pujada d'impostos tret de la ja duta a terme en l'IRPF. Conscient de la impopularitat de l'augment d'aquest impost aprovat a finals del 2011, el govern espanyol ha fet tot tipus d'esforços per evitar ara nous increments. De moment s'ha sortit amb la seva i ha limitat els ajustos fiscals a millores de la recaptació per ingressar aquest any 12.314 milions més.

Impost de societatsIngressar 5.350 milions més

La majoria de canvis fiscals afecten l'impost de societats, després que la recaptació d'aquest tribut s'hagi desplomat més d'un 60% en els últims cinc anys. De fet, aquesta caiguda era una de les obsessions més grans de Mariano Rajoy abans de ser president. L'executiu va aprovar ahir un decret llei per introduir alguns canvis en l'impost i recaptar 5.300 milions més. Per exemple, es redueix durant aquest any i el que ve el límit màxim de la seva aplicació del 35% al 25%, inclosa la deducció per reinversió de beneficis extraordinaris.

El govern acaba també, indefinidament, amb la llibertat d'amortització, que continuarà existint només per a les pimes i en el cas d'ampliació de plantilla. A més, s'elimina la possibilitat de diferir els beneficis fiscals a altres exercicis i es canvia temporalment el sistema de pagaments fraccionats, cosa que tindrà un impacte de 2.500 milions. L'executiu limita al 30% de manera indefinida la deducció per despeses financeres sempre a partir del milió d'euros, cosa que suposarà un ingrés de 1.050 milions. Finalment, s'estableix un gravamen sobre els dividends de font estrangera.

Impostos especialsNova distribució en el tabac

Tal com va prometre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no s'han apujat els impostos especials, que graven el tabac, la gasolina i l'alcohol. Sí que s'ha canviat, però, la distribució del gravamen del tabac, sense que afecti, segons Montoro, el preu final. El tipus específic ha augmentat per recaptar 150 milions més i reduir el contraban.

Diners no declaratsUna amnistia de 2.500 milions

El govern espanyol impulsarà una amnistia fiscal per fer aflorar diner negre. Qui tingui diner negre només haurà de pagar a l'Estat el 10% de la quantitat en qüestió i aquell capital quedarà blanquejat. L'executiu espera recaptar uns 2.500 milions, cosa que significa que esperen fer sortir de l'ombra 25.000 milions. A més, per a les empreses que treguin dividends procedents de font estrangera o rendes derivades de la transmissió de participacions, el gravamen especial serà del 8%.

IRPF i IBIEs descarten noves pujades

El govern descarta tornar a apujar l'IRPF, com ja va fer al desembre per un període de dos anys. De la previsió de 12.314 milions en nous ingressos fiscals, 4.100 provenen de l'IRPF. L'executiu tampoc contempla nous canvis en l'IBI després d'incrementar-lo a finals del 2011, cosa que va suposar 918 milions extres per als ajuntaments.

IVAEs manté en el 18%

Montoro també va complir la promesa de no apujar l'IVA perquè considera que fer-ho enfonsaria encara més el consum intern. El tipus general espanyol és del 18%, per sota de la mitjana europea. A França és del 19,6%, i a Portugal, del 23%.

stats