Crònica 08/06/2011

Més requisits perquè els immigrants rebin ajudes

Els immigrants hauran de sumar un mínim de dos anys de residència efectiva i continuada a Catalunya si volen cobrar la renda mínima d'inserció. És el que preveu la llei òmnibus que impulsa el Govern.

Carles Arbolí / Joan Serra
2 min
Famílies immigrants passegen pel centre del municipi de Salt.

Barcelona.La Generalitat planteja un canvi a les condicions per cobrar la renda mínima d'inserció a partir d'una modificació de la llei vigent fins ara, del 1997, segons s'estableix en la llei coneguda com a òmnibus, que canvia d'una tacada una vuitantena de lleis anteriors. Segons aquest projecte, s'incrementa d'un a dos anys el mínim de temps de residència al país com a requisit per poder rebre la prestació: "Que acreditin una residència continuada i efectiva a Catalunya, com a mínim, amb dos anys d'antelació a la data de presentació de la sol·licitud", es detalla en la modificació.

Hi ha més puntualitzacions. S'exigeix "romandre de manera permanent a Catalunya" mentre es percebi la prestació, que es podrà cobrar un màxim de cinc anys, tot i que s'han establert algunes excepcions. Podran seguir rebent la prestació les persones que tinguin 60 anys o més, fins arribar als 65 anys. També s'afegeix que "excepcionalment" podran prorrogar la prestació més enllà dels cinc anys les persones que es trobin en situacions de "pobresa severa" mitjançant un informe d'avaluació i per acord de la comissió interdepartamental de la renda mínima d'inserció. S'estableix que el còmput total mensual de la prestació econòmica de la renda mínima, juntament amb l'import d'ajuts complementaris que es pugui crear per via reglamentària, "no podrà superar el salari mínim interprofessional".

El Govern hi treu transcendència

El director general d'Immigració, Xavier Bosch, va minimitzar ahir l'impacte que representarà la llei òmnibus per als immigrants. Bosch va afirmar al Parlament que el requisit de sis mesos d'empadronament per tenir accés al metge de manera regular només pretén "evitar fraus" i "no discrimina" els nouvinguts extracomunitaris. També va treure transcendència a l'increment del període de residència per cobrar la renda mínima d'inserció i per accedir als ajuts per tenir fills menors de tres anys, aquest últim cas va ser avançat la setmana passada per Benestar Social i Família.

Les explicacions no satisfan els sindicats. CCOO va denunciar en un comunicat que "es posa en perill la cohesió social" del país amb el canvi de condicions. Entén que el Govern ha actuat de manera "poc transparent i unilateralment". El sindicat apunta que amb aquest "enduriment" de requisits es posa "al límit la supervivència de moltes famílies quan se'ls exigeix que no disposin de rendes durant l'any anterior a la sol·licitud de la prestació" i creu que la modificació limita l'accés a la prestació "sobretot a persones immigrades".

Noves línies de retorn voluntari

En la compareixença al Parlament per presentar el full de ruta en matèria d'immigració, Xavier Bosch va avançar que el Govern vol aplicar una nova fórmula per facilitar el retorn voluntari d'immigrants al país d'origen. La Generalitat pretén que estrangers amb "qualificació mitjana" i "procedents d'entorns socioeconòmics desafavorits" puguin treballar en empreses catalanes que estiguin instal·lades o vulguin obrir línies de negoci a l'estranger. El Govern també prioritzarà el desplegament de la llei d'acollida -el reglament s'aprovarà aquest any-. Es congelarà la posada en funcionament de l'Agència de les Migracions per qüestions pressupostàries, tot i que el director d'Immigració va dir ahir que espera crear-la aquesta legislatura. Bosch va detallar que l'actualització del Pacte Nacional per a la Immigració requerirà "ajustaments". S'hi sumaran noves entitats firmants aviat.

stats