Crònica 05/04/2011

"Mesures desesperades que estan funcionant"

Thaïs Gutiérrez
1 min
Imatge de la fuita d'aigua radioactiva que va al mar.

Barcelona.L'abocament que va començar ahir l'empresa japonesa "és l'única manera ràpida de treure totes les tones d'aigua que s'han anat acumulant a dins de la central des de l'11 de març" . Així ho explica el professor Javier Dies, del departament de física i enginyeria nuclear de la UPC. Com que ni el sistema elèctric ni cap dels sistemes alternatius de la central funcionen, "els operaris de Tepco només poden intentar refredar el reactor amb aigua, que és el que han estat fent des del dia del terratrèmol", destaca aquest expert.

"Han anat tirant aigua i més aigua i ha anat caient i acumulant-se per l'interior dels reactors -explica Dies-, sobretot al soterrani del reactor 2, que és el que n'acumula més, i ara cal treure-la per seguir treballant". El professor de la UPC apunta que ara mateix "el més important és refrigerar i no poden seguir-ho fent amb tanta aigua acumulada".

Sobre les possibles conseqüències per a la salut i el medi ambient de l'abocament, Dies diu que "caldria saber la quantitat exacta de contaminació, una dada que no coneixem". "Com que no consumim l'aigua de mar i, a més, té una capacitat de dissolució molt alta, els nivells d'isòtops radioactius que podria tolerar són molt més alts que els fixats per a l'aigua potable", afegeix.

"Tot plegat -diu Dies- són mesures desesperades que estan funcionant". "Esperem que no empitjori", conclou. El millor escenari, explica, és que els tècnics de Tepco "puguin restablir els sistemes originals de refrigeració i posar un circuit tancat, cosa que voldrà dir que ja no necessitaran tantes tones d'aigua i aquesta aigua podrà refredar el reactor sense entrar-hi en contacte directe, així no es contaminarà".

stats