IMMIGRACIÓ IL·LEGAL A CENTREAMÈRICA
Crònica 19/05/2011

Mèxic intercepta mig miler de sensepapers en dos camions

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mèxic intercepta mig miler De sensepapers en dos camions

"Li he hagut de donar tot el que portava al damunt perquè, si no, no em deixava passar", explicava ahir a l'ARA des d'Ixtepec (Oaxaca) el Jucio, un jove guatemalenc de 20 anys. Un policia federal li havia dit que li havia de donar diners per ser legal a Mèxic, tot i haver aconseguit tota la paperassa per passar un temps al país. "Si no ho hagués fet, m'hauria pegat, crec", afegia. Tot i haver-se quedat sense res, el Jucio diu que perseguirà el seu somni fins a la frontera amb els Estats Units. "Fa por el camí cap al nord, però cal posar-hi ganes, és pitjor el que deixem enrere".

Perseguint aquest somni, 518 sensepapers van ser interceptats per la policia federal mexicana a l'estat de Chiapas dimarts a la nit. Anaven lligats de peus i mans amb cordes en dos tràilers, amuntegats els uns damunt dels altres, quan un escàner de raigs X va veure les seves siluetes a través de la carcassa. Segons les primeres declaracions dels immigrants davant la Procuradoria General de Justícia de l'Estat de Chiapas, haurien pagat fins a 7.000 dòlars per arribar a la frontera amb els Estats Units.

El govern de Calderon qualifica d'"històrica" la detenció i anuncia que "el rescat" evidencia que s'està millorant en la intercepció de les xarxes d'extorsió de sensepapers. A dins dels dos tràilers hi viatjaven persones de nou països diferents, molts eren asiàtics i la resta centreamericans. També hi havia 32 dones i quatre menors. Tots respiraven només gràcies a uns petits orificis a la base del contenidor.

L'operació no frena, però, les xarxes de tràfic d'immigrants que continuen el seu negoci. I com que el govern mexicà cada cop és més dur, els sensepapers corren més riscos. "Estem davant del millor trofeu, tant per a l'Institut Nacional d'Immigració com per al govern de Mèxic", deia amb ironia ahir Alejandro Solalinde, defensor dels drets humans al país. "Han complert amb el que els demana els EUA. Però l'operació demostra, primer, que el flux no s'aturarà; segon, que tenen molta força perquè porten molta gent; i tercer, que cada cop passaran per rutes més difícils i perilloses, és a dir, tombes com el Rio Bravo o el desert de la frontera", afegia.

Purga a l'Institut d'Immigració

Justament l'Institut Nacional d'Immigració, l'òrgan que controla el flux de població que es desplaça sobretot de Centreamèrica cap als Estats Units, ha estat a l'ull de l'huracà des de la setmana passada. L'organisme va destituir divendres cinc delegats estatals i va començar una investigació per presumptes violacions dels drets humans, per actes de corrupció i possibles vincles amb el crim organitzat. Un més dels múltiples lligams del narcotràfic i que posen en perill el gairebé mig milió de persones que intenten creuar tot el país i que es converteixen en el blanc de violacions, tràfic de persones, de droga i d'òrgans.

stats