L'ESTAT DE L'HABITATGE DESPRÉS DEL TERRATRÈMOL
Crònica 14/05/2011

Mig Llorca ja pot tornar a casa

Passat el xoc, Llorca treballa en la recuperació d'una normalitat que, de moment, queda lluny. Més de la meitat dels edificis afectats pel sisme encara no estan en condicions d'acollir la gent que hi vivia fins ara.

M. Ortega / M. Codolar
3 min
Mig Llorca ja pot tornar a casa

BARCELONA/madrid.La tornada a la normalitat a Llorca serà llarga. Superat el cop dels dos terratrèmols que van sacsejar la ciutat dimecres, els habitants de la ciutat es preparen per a la fase de recuperació i són molts els que l'hauran d'encarar lluny de casa. En les primeres estimacions, l'Ajuntament calculava ahir que entre 35.000 i 40.000 veïns hauran de continuar, durant els pròxims mesos, en allotjaments provisional com, per exemple, els campaments habilitats pels serveis d'emergències.

Més de la meitat dels 1.717 edificis afectats pel terratrèmol no estan en condicions de tornar a acollir els seus inquilins de manera immediata. I el fet que el gas natural continuï tallat per precaució és un símptoma més que la tornada a la rutina no serà fàcil. És per això que Múrcia celebrava ahir un consell de govern extraordinari a Llorca, centrat a marcar les línies de la recuperació.

Tot i que el 48% dels immobles afectats (660 en total) van superar de manera satisfactòria les revisions -que ja s'han fet a vuit de cada deu edificis-, el 12% (165 edificis) es van marcar amb color vermell, cosa que suposa que presenten algun dany estructural i s'hi ha prohibit l'accés. Això no vol dir, però, que hagin de ser enderrocats per força, sinó que s'estudiaran mesures per reforçar-ne l'estructura. El conseller d'Obres Públiques de Múrcia, José Ballesta, assenyalava en aquest sentit que els problemes es podrien solucionar "per mitjà de micropilotatges i de reforçament de pilars".

El 40% dels edificis afectats restants no presenten danys estructurals i els veïns hi podran accedir a recollir tot el que necessitin però no s'hi podran quedar. Hi continua havent risc i serà necessària la intervenció de bombers i de la Unitat Militar d'Emergències per garantir-hi la seguretat. No obstant això, les autoritats locals calculen que aquests immobles es podran incorporar ràpidament a la llista dels que han superat les revisions i estan capacitats per recuperar la normalitat. Òbviament, ara una de les prioritats és garantir que les criatures poden tornar a classe. Dotze centres educatius no podran tornar a obrir el que queda de curs, encara que tres conservaran els pavellons d'infantil. Això obliga a reorganitzar les classes d'un total de 6.600 alumnes que faran torns de tarda per aprofitar la infraestructura d'altres centres.

Les classes es reprendran entre la setmana vinent i el dilluns 23, quan s'haurà fet la tasca de desenrunament necessària i ja amb el doble horari: el de matí (de 9 h a 14 h) i el de tarda (de 15 h a 20 h). A banda de les actuacions més administratives, també s'ha previst atenció psicopedagògica per ajudar els alumnes a pal·liar els possibles símptomes d'estrès vinculats al terratrèmol. L'altra gran prioritat del període postcrisi és la reestructuració dels centres d'atenció primària i d'hospitals que s'hagin vist afectats pel sisme. Així, dos centres d'atenció primària desplaçaran tota la seva activitat cap a centres propers.

Ajudes a dojo

Zapatero té paraula. Almenys amb Llorca. El dia després del terratrèmol va dir que no hi escatimaria esforços, i el govern espanyol es va reunir d'urgència. Ahir va afegir que el seu compromís era "solemne" i el consell de ministres va aprovar les mesures urgents que demà passat entraran en vigor. Les primeres ajudes aprovades s'eleven a 18.000 euros tant per als familiars propers a les víctimes mortals, com per a les persones amb incapacitat absoluta i permanent a causa del terratrèmol. D'altra banda, es finançarà el lloguer d'un habitatge a aquells que s'han quedat sense casa o que l'hagin d'arreglar, tant si són propietaris com llogaters, fins a un màxim de 6.671 euros l'any. Entre els immobles afectats també hi ha dos dels edificis més emblemàtics del patrimoni cultural de Llorca, la muralla i la torre del castell, que es començaran a restaurar amb caràcter d'urgència.

Per accelerar la recuperació de la normalitat hi ha diversos beneficis fiscals com excepcions de l'IBI per als habitatges afectats i reduccions de l'IAE per a les indústries i els establiments comercials. Tots els treballadors que no puguin treballar cobraran l'atur, encara que no hagin cotitzat el temps necessari. Les empreses tindran una moratòria d'un any en el pagament de la Seguretat Social.També es posa en marxa una línia de crèdits de l'ICO per 25 milions d'euros durant cinc anys.

stats