REFORMA LABORAL
Crònica 12/02/2012

Mig any de caiguda de vendes servirà per abaixar sous

L'empresa que acrediti sis mesos de caiguda dels ingressos podrà rebaixar el sou de la plantilla, segons el nou decret. Productivitat i competitivitat també seran motius per modificar salaris i condicions.

Elena Freixa
3 min
ELS SINDICATS ESCLATEN  Els secretaris generals de la UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, van expressar un rebuig contundent al decret.

BARCELONALa reforma laboral toca de ple aspectes de la negociació col·lectiva, un àmbit reservat al pacte entre empreses i organitzacions sindicals, i obre la porta a un increment de la conflictivitat i de la judicialització de les relacions laborals, segons prediuen els sindicats. La lletra petita de la reforma laboral, publicada ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), obre la porta a una rebaixa de salaris no només quan l'empresa tingui pèrdues, sinó també quan temi que puguin arribar. Amb dos trimestres de disminució de vendes o ingressos n'hi haurà prou perquè l'empresa s'aculli a no aplicar els aspectes del conveni que tenen a veure amb els sous i les condicions de treball com la distribució de la jornada i els torns.

A més a més, el decret llei avala que l'empresa revisi sous i condicions de treball davant qualsevol causa que pugui vincular-se a "competitivitat, productivitat o bé organització tècnica o del treball". En cas que un treballador no estigui d'acord que se li abaixi el sou, el text deixa clar que podrà rescindir el contracte amb l'empresa, però que rebrà una indemnització de 20 dies per any perquè serà un acomiadament objectiu, ja que s'acull a les noves causes -més àmplies- que el justifiquen.

La ministra de Treball, Fátima Báñez, va tornar a sortir ahir en defensa dels canvis fets al mercat laboral. "El nostre objectiu és que no hi hagi acomiadaments", va dir en una entrevista a Telecinco. Báñez va insistir que la flexibilitat interna era cabdal per donar als empresaris un ventall més ampli d'actuacions que evitin haver de recórrer a fer fora els treballadors.

El pacte català perilla

La portaveu de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, va alertar que haver obert la porta a tocar sous i condicions laborals, congelant el conveni de manera unilateral, aboca les relacions laborals a la judicialització. El risc de deixar en mans del jutge la resolució de conflictes entre les parts, va afegir el responsable de política sectorial de la UGT de Catalunya, Camil Ros, enquistarà els problemes i va en contra de l'esperit de l'acord interprofessional signat fa uns mesos entre CCOO, la UGT i la patronal Foment del Treball. El text, va explicar Ros, justament perseguia el contrari: allunyar del jutjat les discrepàncies i potenciar les comissions paritàries i els arbitratges.

La vaga general, a l'horitzó

El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, va sentenciar ahir que s'havia complert "el pitjor escenari possible". En roda de premsa amb el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, van convocar la primera resposta de rebuig a la reforma. Seran un seguit de manifestacions a les ciutats de tot l'Estat el diumenge 19 de febrer. La vaga general no està descartada, però no es concretarà fins que no es vagi desgranant el contingut del decret llei i s'elaborin els reglaments que l'acompanyaran.

Toxo i Méndez van acusar el govern de Mariano Rajoy d'haver redactat la reforma seguint les ordres de l'FMI, la Comissió Europea i escoltant les "obsessions" de la patronal CEOE i Fepime en temes com el cost de l'acomiadament.

Lluny de crear ocupació i reduir el 22% d'atur d'Espanya, va dir Méndez, el nou marc laboral "estimula els empresaris a mantenir vells defectes, que portaran a conviure amb atur alt i una economia poc productiva". Els líders sindicals van augurar, si el govern no rectifica, que les mobilitzacions aniran apujant el to.

Mas aplaudeix la llei

El president de la Generalitat, Artur Mas, va corroborar l'argument del govern espanyol sobre la necessitat d'una reforma profunda al mercat de treball que s'allunyés dels canvis lights que s'havien fet anteriorment. "La música no és dolenta", va assegurar, i va dir que les mesures homologaran Espanya i Catalunya amb Europa. El president va dir que esperava conèixer aviat "la lletra petita" de les mesures, però no va avançar cap proposta de CiU de cara al tràmit parlamentari de la reforma.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va atacar amb duresa la reforma assegurant que "el tot a 20" -referint-se al preu de l'acomiadament que ha generalitzat el decret- només farà créixer la taxa d'atur els pròxims mesos. Va criticar el tracte que la reforma donarà als joves, amb un contracte de prova d'un any que, segons va afegir, equival a un acomiadament lliure durant dotze mesos, un principi que va en contra de propiciar la feina estable i reduir la temporalitat.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, que es va sumar a la mobilització convocada pels sindicats, va alertar que la reforma serà la pauta per degradar les relacions laborals "a l'africana". El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà també va donar suport a la manifestació del dia 19. Va defensar que és l'única via per aturar "la piconadora" del PP ara que té majoria absoluta al Congrés.

stats