Crònica 09/11/2011

Mig minut del debat a Canal 9 per a Compromís i EU

Salva Almenar
2 min
Baldoví, candidat de Compromís, acusa el PSPV de voler-los "esborrar" perquè creixen a costa d'ells.

València.Els debats electorals a la ràdio i televisió pública valenciana estan cautelarment suspesos. La Junta Electoral Central ha de resoldre el recurs d'Esquerra Unida, que denuncia el temps que s'havia assignat al seu grup per a les intervencions en els sis debats programats. Fins que es conegui la decisió definitiva -previsiblement avui-, la formació té estipulat que els seus candidats podran intervenir durant 27 segons en cada bloc temàtic. Tanmateix, no és el partit més mal tractat en el repartiment de temps, ja que la coalició Compromís-Equo disposarà de només 11 segons per explicar el seu programa a l'electorat.

El responsable d'aquest greuge és el PSPV, que va declinar la proposta de Canal 9 de repartir equitativament els minuts entre els quatre partits amb representació parlamentària. Els socialistes van demanar a la Junta Electoral de València que es basés en el principi de proporcionalitat per repartir els temps, prenent com a punt de partida els resultats del 2008. La Junta va fallar a favor seu i va atorgar al PP vuit minuts i als socialistes set, mentre que Compromís i Esquerra Unida sumaven 38 segons entre les dues.

Aquest fet ha donat lloc a la iniciativa que la coalició d'esquerres i nacionalista Compromís-Equo ha engegat demanant als seus seguidors de Twitter i Facebook idees sobre què dir al PP i el PSOE en els 11 segons de la seva intervenció. Així doncs, des de fa diversos dies circula el hashtag #11segonscompromis, que pretén recollir les propostes i preguntes de la ciutadania, moltes carregades d'ironia per un temps que consideren ridícul i insuficient per plantejar el debat, i que es poden consultar a la seva web. El candidat al Congrés per València, Joan Baldoví, va assenyalar que la iniciativa és una resposta al que considera "un atac contra la democràcia que fan els grans partits", que intenten silenciar-los i esborrar-los "del mapa i de la vida pública".

Aquests temps van cridar l'atenció fins i tot a la direcció de Canal 9, que va instar la Junta Electoral -el tràmit pendent de resolució- a establir un nou repartiment, al·ludint que professionalment resultava gairebé impossible fer un debat d'aquesta manera.

stats