ELECCIONS PRESIDENCIALS
Crònica 27/02/2012

Milers de moscovites es donen la mà contra Putin

Els sondejos auguren que el primer ministre rus, Vladímir Putin, guanyarà les presidencials de diumenge. Milers d'opositors van fer ahir una cadena humana a Moscou per denunciar la farsa electoral.

Bricio Segovia
2 min

MOSCOUSegons la policia, uns 11.000 manifestants van desafiar les nevades per participar en un acte de protesta que no comptava amb el permís de les autoritats. Els organitzadors, però, van assenyalar que perquè la cadena recorregués tota la circumval·lació que envolta el centre històric es necessitaven 34.000 assistents. I els manifestants van unir les mans fins a completar el cercle.

"No m'agrada Putin ni el seu concepte de democràcia, però la meva disconformitat no és només amb ell, sinó amb tot el sistema. Vull que el meu país pugui tenir unes eleccions netes. Amb això en tindria prou", deia Andrei Gluixenko, un enginyer de 45 anys que va voler prendre part en l'últim acte antigovernamental previ als comicis.

A diferència de les anteriors manifestacions massives, en aquesta ocasió els antiputinistes hi van participar sense pancartes i en silenci. Eren les premisses necessàries per evitar una intervenció policial. Ara bé, cadascuna de les anelles del "gran cercle blanc", com van denominar l'acció els convocants, duia un complement d'aquest color. La imaginació va ser la gran protagonista d'aquesta protesta amb ambient festiu que va congregar des de persones amb llaços, globus o clavells fins a gossos amb abrics blancs.

Alexandra Uvarova, de 31 anys, va ser una de les participants que hi va portar la seva mascota vestida per a l'ocasió. "Estic farta de la corrupció que tenim en aquest país. Aquí no podem dir-ho en veu alta, però podem demostrar la nostra oposició al govern i al sistema vestits de blanc. Diumenge no vull que passi el mateix que el 4 de desembre", va afirmar. Les nombroses denúncies de frau electoral als comicis legislatius del desembre van ser el detonant d'aquestes protestes que tenen com a lema "Per unes eleccions netes".

L'exviceprimer ministre i líder de l'oposició no parlamentària Borís Nemtsov també va llançar el seu missatge contra el govern: "Les autoritats tenen por de la gent que no poden comprar. Adoren els obedients, els cínics i tots els que tenen un preu. Els que es mantenen ferms i no tenen por representen la fi de la seva autoritat. Per això, com més serem més aviat ens desfarem d'aquests lladres estafadors".

Els pro Putin també es manifes ten

Igual que ha passat en les últimes convocatòries opositores, els simpatitzants de Putin van fer una concentració paral·lela. Més tard, grups de manifestants, que duien cors vermells amb la inscripció "Putin estima a tothom", es van desplaçar fins a la circumval·lació on hi havia els opositors i els van encarar. Però no es va passar de les paraules a favor i en contra del primer ministre.

Segons els últims sondejos, Putin aconseguirà diumenge una victòria prou àmplia per evitar la segona volta. Aquests moviments opositors es donen en grans ciutats que són petites bombolles dins de l'extens territori rus, on l'exagent de la KGB és encara el polític més popular.

Independentment dels resultats electorals, l'oposició diu que continuarà sortint al carrer de manera indefinida. De moment, ja han convocat una nova protesta per a l'endemà dels comicis.

stats