Crònica 10/07/2011

Milers de persones reclamen la independència

Alguns carrers de Barcelona es van omplir ahir de senyeres i estelades per reclamar la independència de Catalunya apel·lant a l'esperit de la multitudinària manifestació de l'any passat.

Oriol March
2 min
Una manifestació familiar La plaça Urquinaona, el carrer Trafalgar i l'Arc de Triomf van presenciar ahir com milers de manifestants van reclamar la independència de Catalunya un any després de la manifestació del 10 de juliol.

Barcelona.La plaça Urquinaona de Barcelona va ser ahir el punt de partida d'una manifestació independentista que va congregar milers de ciutadans a favor d'un estat propi apel·lant a l'esperit de la concentració de l'any passat. Convocada per 130 entitats i amb un volgut caràcter civil -la capçalera no l'integrava cap càrrec polític orgànic-, va unir, segons els organitzadors, al voltant de 40.000 persones. La Guàrdia Urbana va rebaixar aquesta xifra fins als 13.000 assistents.

La voluntat de ser una manifestació sense partits polítics no va evitar, com era previsible, l'aparició de representants de les formacions independentistes. Oriol Junqueras, futur president d'ERC, era uns dels que encapçalava la delegació republicana, en què també hi destacaven el regidor per Barcelona, Jordi Portabella, i el president de la federació barcelonina, Oriol Amorós, que també tindrà pes en la nova direcció del partit. La representació també comptava amb Joan Tardà, diputat al Congrés. Per part de Solidaritat hi van acudir els tres diputats al Parlament: Uriel Bertran, Alfons López Tena i Toni Strubell.

Final alternatiu i amb històrics

La clausura de la manifestació, que es va haver de canviar de lloc i de programació perquè l'Ajuntament no va autoritzar que es col·loqués cap escenari als emplaçaments sol·licitats, va anar a càrrec de Moisès Broggi, Heribert Barrera -expresident del Parlament- i Oriol Domènech. Els tres van instar els manifestants a acabar "amb l'espoli ignominiós que l'Estat practica amb Catalunya". Barrera va reclamar deixar de fer servir "eufemismes com el dret a decidir" i parlar obertament de la independència. Els milers de manifestants que els escoltaven els van dedicar els aplaudiments més eixordadors de la jornada, que es va dur a terme amb la més absoluta tranquil·litat.

Tanta va ser la tranquil·litat que els líders polítics que s'hi van acostar no van voler acaparar el protagonisme davant dels mitjans de comunicació. Oriol Junqueras, en una de les seves poques aparicions públiques des que s'ha postulat com a president d'ERC, va cedir el protagonisme als manifestants i va declinar les invitacions a fer declaracions. Del seu partit, només Eduard López, vicesecretari de coordinació interna va llançar algun missatge a les càmeres amb els quals va lloar la transversalitat de la concentració.

Una concentració que va reunir, en efecte, ciutadans de totes les edats i ideologies polítiques amb un punt en comú: la demanda de la independència, i com més aviat millor. Els càntics incessants dels participants així ho reclamaven.

stats