PROCÉS A UN CRIMINAL DE GUERRA
Crònica 02/06/2011

Mladic compareix demà davant dels jutges

L'exgeneral serbobosnià compareix demà davant la justícia internacional per respondre, entre altres, pels càrrecs de crims contra la humanitat i genocidi durant la guerra a Bòsnia del 1992 al 1995.

Esther Moix
3 min
'El carnisser' segueix tenint gent que li dona suport Un dels manifestants que protestaven ahir, davant l'ambaixada sèrbia de Moscou, contra la detenció i extradició  de Ratko Mladic al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia de l'Haia mostra una foto  de l'exgeneral serbi.

L'Haia.Per evitar perdre temps amb els delictes menys greus i que l'acusat utilitzi els expedients menys contundents per desacreditar la seva tasca, el fiscal en cap del Tribunal Penal per a l'Antiga Iugoslàvia (TPI), Serge Brammertz, va optar ahir per reduir de quinze a onze els càrrecs contra Ratko Mladic. Entre els crims que els jutges llegiran demà a l'exgeneral perquè es pronunciï culpable o innocent hi ha el de genocidi per la matança de Srebrenica, el 1995, i el de crim de guerra pel setge de Sarajevo, on van morir més de 10.000 persones, durant la guerra de Bòsnia (entre 1992 i 1995). De l'acta d'acusació se n'han eliminat els càrrecs de tracte inhumà i actes cruels, delictes que sí que són al sumari del judici del superior polític de Mladic, Radovan Karadzic, i que han provocat una desfilada de testimonis musulmans que asseguraven que els serbobosnians els apallissaven amb pals i els feien beure la seva pròpia orina.

Si Mladic es declarés culpable demà n'hi hauria prou que els jutges convoquessin una última audiència per determinar la condemna. Però tenint en compte que el carnisser de Srebrenica ha refusat qualsevol responsabilitat en la matança, on van morir 8.000 musulmans, tot indica que es declararà innocent i donarà peu a un judici d'una durada "impossible de preveure d'avançada", segons Brammertz.

El judici a Karadzic, que va arrencar el març del 2010, no quedarà vist per a sentència fins al 2012, i per això ja hi ha qui es pregunta si el 2014, quan acaba el mandat de l'ONU al TPI per fer justícia amb els fets de la guerra de l'antiga Iugoslàvia, ja s'haurà acabat el judici a Mladic.

Totes les jugades de l'acusat

Tot i que l'acusació presentada pel fiscal contra l'excomandant és gairebé idèntica a la de Karadzic, Brammertz ha descartat "en principi" fondre els dos judicis. El fiscal en cap del TPI va deixar clar que tot i l'historial de Mladic, els jutges "hauran de garantir tots els drets de l'acusat".

El presumpte criminal de guerra podria, com va fer Karadzic, posposar l'inici de la vista al·legant indefensió o divergències amb el seu advocat o, fins i tot, intentant la recusació d'algun membre del tribunal. Els magistrats a què s'enfrontarà Mladic són un alemany, un sud-africà i un holandès. Aquest últim ha estat molt criticat pels seguidors de Mladic, ja que Holanda és especialment dura amb Sèrbia després que fossin els seus soldats els que fracassessin en l'intent de protegir Srebrenica. Un episodi negre que històricament ha envaït els holandesos de cert sentiment de culpa.

Una altra tàctica dilatòria podria ser no pronunciar-se sobre si és innocent o culpable o, com va fer també Karadzic, no comparèixer i quedar-se a la cel·la. En aquest cas, tornaria a ser citat abans de 30 dies, de manera que guanyaria temps per idear l'estratègia de la defensa.

Quan Mladic comparegui per primer cop davant els jutges demà a les deu del matí, serà la primera vegada que el tribunal podrà treure conclusions de primera mà sobre l'estat de salut de l'acusat, de 69 anys. Brammertz va assegurar que Mladic, que va ser sotmès a un examen mèdic quan va arribar dimarts a l'Haia, "rebrà la millor atenció mèdica". El TPI ja ha reiterat diverses vegades que considera "prioritari" oferir una bona atenció mèdica als reclosos. El tribunal no vol que es repeteixi la mort d'un acusat a la cel·la, com va passar el 2006 amb l'expresident de Iugoslàvia, Slobodan Milosevic.

La feina feta per Sèrbia

Tot i que encara es desconeixen els resultats de les proves mèdiques a Mladic, sí que se sap que en els últim anys ha patit un vessament cerebral i un càncer, pel qual va haver de ser sotmès a quimioteràpia.

L'arrest i trasllat a l'Haia de Mladic, el tercer criminal de la guerra de Bòsnia més buscat després de Milosevic i Karadzic, ha reconciliat la fiscalia del TPI amb Sèrbia i la seva voluntat de cooperació amb la justícia internacional. Brammertz va reconèixer la feina feta per les autoritats sèrbies, alhora que deixava clar que no comprenia perquè la detenció no s'havia produït abans, en qualsevol moment dels últims setze anys després que, com ell mateix havia denunciat, se sabés que Mladic no s'havia mogut mai del país. Com si es respongués a si mateix, el fiscal en cap va afegir que havia quedat palès que "la condicionalitat amb què la UE ha plantejat l'adhesió de Sèrbia a l'arrest de Mladic" havia resultat "molt eficaç". "És una pena que moltes víctimes hagin mort sense haver vist Mladic davant d'aquest tribunal. Per a la resta del món, els fets de la guerra de l'antiga Iugoslàvia formen part del passat, però per a les víctimes és l'eix central de les seves vides", va afegir.

stats