PROCÉS PER GENOCIDI I CRIMS DE GUERRA
Crònica 04/06/2011

Mladic: "Vaig defensar el meu país"

L'excap militar Ratko Mladic va demanar ahir un recés d'un mes -que el Tribunal li va concedir- per preparar-se la defensa i decidir si es declara culpable o no dels càrrecs que li imputen i que ell nega.

Esther Moix
3 min
Criminal de guerra no, patriota El carnisser de Srebrenica , amb vestit i corbata i una gorra semblant a les que feia servir quan dirigia tropes a Bòsnia, seia ahir a la sala del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia, a l'Haia, envellit i amb suposats problemes de salut, per negar tots els càrrecs "detestables", va dir, que li imputa la fiscalia.

L'Haia.Els magistrats del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) -que feia setze anys que esperaven asseure l'exgeneral serbobosnià Ratko Mladic al banc dels acusats- li van concedir ahir una pròrroga de quatre setmanes més abans que s'hagi de declarar culpable o no culpable dels onze càrrecs de genocidi, crims de guerra i contra la humanitat de què l'acusa el fiscal en cap del TPII, Serge Brammertz.

A les deu del matí, hora de l'Haia, Mladic va comparèixer davant del Tribunal i se li va veure la cara per primer cop. Vestit de color gris, amb una gorra de campanya i molt envellit, Mladic es va esforçar perquè predominés la seva imatge d'home gran i malalt de càncer.

Entre el públic de la sala on es feia el judici, hi havia algunes Mares de Srebrenica, un col·lectiu format per les dones i les mares dels musulmans assassinats a la Republika Srpska el 1995, que ahir van escoltar emocionades les paraules d'un "assassí de masses", com deien les seves pancartes.

Les intervencions de Mladic van tenir un to desafiant i orgullós i van delatar la capacitat del militar, que continua sent fidel a la seva causa: la defensa de la pàtria serbobosniana. Cap penediment sobre les desenes de morts de serbocroates i bosnians musulmans a l'antiga Iugoslàvia entre el 1992 i el 1995, quan ell dirigia les forces serbobosnianes.

"Sóc el general Ratko Mladic. Tothom sap qui sóc", va dir rotund i desafiant quan el jutge, Alfons Orie, va demanar-li que s'identifiqués. "No vaig néixer el 1942 sinó el 1943", va corregir al magistrat sobre la informació que constava a l'expedient. "I vostè és més vell que jo", li va deixar anar.

Tot seguit, Mladic va negar amb el cap els càrrecs que se li imputen, entre els quals hi ha el de genocidi per la matança de 8.000 bosnians a Srebrenica i el de crims de guerra pel setge de Sarajevo. També se l'acusa d'extermini, deportació i d'actes inhumans. Onze càrrecs en total, quatre menys dels que inicialment preveia el fiscal Brammertz. Amb aquesta reducció, la fiscalia considera que guanyarà eficàcia i rapidesa en el judici i no es correrà el perill que el judici quedi inacabat abans d'hora per la mort de l'acusat, com ja va passar el 2006 amb l'expresident serbi, Slobodan Milosevic.

"Juntament amb el líder polític serbobosnià Radovan Karadzic, vostè va formar una associació criminal que va planejar una neteja ètnica per expulsar els no serbis de Bòsnia", va dir el jutge Orie llegint l'acta d'acusació redactada pel fiscal en cap del TPII.

'Monstruosos i detestables'

Mladic va demanar aleshores més temps per preparar la seva defensa d'uns càrrecs "monstruosos i destestables", dels quals va evitar dir si se'n sentia culpable o innocent, amparat en els 30 dies que se li poden concedir, com estableix l'estatut del Tribunal. "No vull escoltar ni una paraula més. He defensat el meu país i la meva gent i ara em defensaré jo sol. Només vull viure per veure'm com un home lliure un altre cop", va afegir Mladic.

Per a aquesta primera compareixença, el general serbobosnià va rebre l'assistència del lletrat serbi Aleksander Aleksic, que va dir a la premsa que el seu client "fa anys que no rep l'atenció mèdica adequada" i que el seu estat de salut "no és bo".

Els informes mèdics, crucials

En aquestes quatre setmanes de recés, Mladic haurà de triar un advocat o fer com Karadzic i defensar-se ell mateix. Segons la premsa sèrbia, Belgrad no pagarà les despeses de la defensa, però l'entitat de la Republika Srpska hauria preparat ja 50.000 euros per a la seva representació legal. Tot i que no ha transcendit si Mladic conviu a les àrees comunes de la presó de Scheveningen amb Karadzic, el cert és que l'exgeneral està repetint les mateixes tàctiques del líder serbobosnià per guanyar temps i retardar el procés.

No s'ha fet públic l'examen mèdic a Mladic que es va fer a l'Haia, però segons el seu advocat a Sèrbia, Milos Saljic, l'exgeneral pateix un càncer linfàtic. Salij assegura tenir documents que provarien que l'exgeneral ha lluitat contra un càncer als ganglis limfàtics i s'ha sotmès a una intervenció de cirurgia i a diverses sessions de quimioteràpia des del 2009 fins ara.

Els documents tenen taques negres a sobre del nom del malalt i de l'hospital per tapar la seva localització. Si aquests documents d'abril i de juliol del 2009 són autèntics provarien que les autoritats sèrbies coneixien on era Mladic des de, com a mínim, fa dos anys.

stats