PROCÉS A UN CRIMINAL DE GUERRA
Crònica 30/05/2011

Mladic nega que tingui "res a veure" amb Srebrenica

El TPI té prou evidències per acusar Mladic d'haver ordenat la pitjor neteja ètnica europea des del 1945. L'excap militar, però, assegura que no va tenir "res a veure" amb la matança de Srebrenica.

Jordi Benavente
2 min
Manifestants serbis favorables a l'exgeneral, ahir a Kalinovik, la ciutat natal de Mladic.

El topònim Srebrenica i el cognom Mladic estan tràgicament units per la sang d'un crim atroç. Ho registren els llibres d'història contemporània, la premsa de l'època i, sobretot, els plecs dels càrrecs del Tribunal Penal Internacional (TPI) contra el carnisser de Bòsnia . No obstant, l'exgeneral serbobosnià Ratko Mladic, de 69 anys, va dir ahir que ell no va tenir "res a veure" amb la massacre de més de 8.000 homes i nois -gairebé tots musulmans-, executada per les forces serbobosnianes sota les seves ordres a la ciutat de Srebrenica entre l'11 i el 14 de juliol de l'any 1995.

Així ho va transmetre ahir Darko Mladic, fill de l'excap militar, després de visitar el seu pare en una unitat de detinguts del Tribunal de Crims de Guerra Serbi. Segons el seu fill, Mladic no només assegura que no va tenir "res a veure" amb la matança, que en tot cas va produir-se "d'amagat seu", sinó que fins i tot afirma que va donar l'ordre "d'evacuar els ferits, les dones i els nens, i tot seguit els combatents".

A Mladic se li imputen càrrecs per genocidi, extermini, assassinats, deportacions i altres actes inhumans, pels quals el Tribunal Penal per a l'Antiga Iugoslàvia de l'Haia el podria arribar a condemnar a cadena perpètua.

Amb tot, la tàctica del seu advocat, Milos Saljic, contiua sent la de posar bastons a les rodes de la justícia internacional. Dijous, després de la detenció, ja va carregar les tintes parlant del "fràgil" estat de salut del seu client per evitar-ne l'extradició a la ciutat holandesa on el TPI vol jutjar-lo. Ahir, després de les sorprenents declaracions del fill de Mladic, Saljic insistia en la "fragilitat mental" del pres.

Segons el lletrat, a banda de negar qualsevol implicació amb els fets de Srebrenica, Mladic també va manifestar la seva intenció d'anar caminant a l'Haia si el Tribunal no li permet visitar la tomba de la seva filla Ana. Ana Mladic va suicidar-se amb la pistola del seu pare l'any 1994, mesos abans dels fets de Srebrenica, i va ser enterrada a Belgrad.

El Tribunal de Crims de Guerra Serbi podria emetre l'ordre d'extradició de l'exgeneral a l'Haia avui mateix o demà a tot estirar. En cas que l'advocat de Mladic apel·lés contra l'ordre (és gairebé segur que ho farà), el Tribunal disposaria llavors de tres dies més per tornar a prendre una decisió, en funció del que s'hagi al·legat. Si l'apel·lació fos rebutjada, el ministeri de Justícia serbi signaria l'extradició d'immediat.

Concentracions a favor de Mladic

Per la seva banda, el Partit Radical Serbi (SRS) va convocar els nacionalistes serbis a reunir-se ahir a la nit a la plaça de davant del Parlament de Sèrbia. Malgrat que els radicals, contraris a la detenció de l'excap de l'exèrcit serbobosnià, van prometre evitar qualsevol acte violent, la concentració va celebrar-se enmig d'un fort dispositiu de seguretat.

"La cooperació amb el tribunal de l'Haia és una política suïcida que condemnem", va dir Zoran Krasic, vicepresident de l'SRS, en declaracions a la premsa local. "No volem desordres ni incidents, perquè els nostres enemics no són ni els aparadors ni els contenidors, sinó els Estats Units, el Regne Unit, l'OTAN i la Unió Europea", va afegir.

stats