VIOLÈNCIA A SUD-AMÈRICA
Crònica 07/12/2011

Mobilitzacions multitudiàries contra les FARC a Colòmbia

Colòmbia viu un gest inèdit de rebuig a les FARC. Milers de persones van sortir ahir al carrer per exigir la fi dels segrestos, el requisit indispensable perquè el govern negociï amb la guerrilla.

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Mobilitzacions multitudiàries contra les FARC a Colòmbia

BARCELONA."Que el nostre crit de llibertat se senti a la selva!", titulava ahir el diari El Colombiano. Fidels a la convocatòria, els colombians van sortir ahir al carrer de 34 ciutats del país per exigir l'alliberament dels segrestats per les FARC. La protesta, organitzada per la societat civil i secundada per la majoria dels partits de Colòmbia, va reunir centenars de milers de ciutadans.

"Exigim l'alliberament dels 11 herois de la pàtria que continuen segrestats en mans de les FARC. Aquesta és la nostra manera d'expressar el nostre sentiment el dia d'avui, de dir, allibereu-los ja, sense condicions, com un pas per afirmar que realment hi ha una voluntat de pau", va dir el president de Colòmbia, José Manuel Santos, unit a les mobilitzacions.

Una mostra de rebuig inèdita

L'assassinat el 26 de novembre de tres policies i un soldat per part de la guerrilla ha estat el detonant de les manifestacions, inèdites al país des del 1998. "Una protesta d'aquestes característiques era absolutament necessària per a Colòmbia. El país sempre ha tingut grans problemes de mobilització de l'opinió pública en la lluita contra la guerrilla", destaca Vicenç Fisas, director de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB. Tot i això, la guerrilla, refugiada a la selva, acostuma a viure d'esquena a les demandes civils.

Les FARC han perdut influència política en els últims anys i dels 500 ostatges que tenia fa una dècada ha passat a 11. Tot i això, suposa encara un repte per a Bogotà, que aspira a pacificar el país.

stats