GIR REPUBLICÀ
Crònica 12/10/2011

Moisès Broggi encapçalarà la plataforma d'ERC al Senat

La nova direcció d'ERC vol imprimir el gir estratègic en cadascuna de les decisions. Per això ha optat pel simbolisme en posar al capdavant de la candidatura al Senat al cirurgià centenari Moisès Broggi.

Marc Colomer
2 min
Moisès Broggi i Alfred Bosch, en una imatge presa durant una  trobada que van mantenir recentment a casa del cirurgià .

Barcelona.De demanar el vot per als candidats del PSC i ICV amb qui ERC compartia l'Entesa al Senat a presentar una de les figures que els últims anys més s'ha significat en la reclamació de la unitat electoral de l'independentisme. El prestigiós cirurgià de 103 anys Moisès Broggi encapçalarà la plataforma independentista Catalunya Sí, que lidera ERC amb Reagrupament. La decisió s'ha d'emmarcar en la voluntat de la nova direcció d'ERC d'imprimir en totes i cadascuna de les seves decisions el gir estratègic que impulsa per bastir un front sobiranista unitari. De moment ha apostat per dos independents al capdavant de l'anomenat "front de Madrid": Alfred Bosch per al Congrés i Broggi al Senat, pràcticament sense possibilitats d'obtenir representació, tot i que assegura que vol exercir de senador en cas de ser escollit.

Segons les fonts republicanes consultades per l'ARA, amb Broggi la direcció d'ERC s'inspira en casos com els de Lluís Maria Xirinachs, Josep Benet i Paco Candel, que trencant amb les dinàmiques clàssiques de partit van obtenir suports populars històrics. Per això s'ho juguen tot a la carta simbòlica i aposten per un "símbol de país" i per visualitzar la voluntat de sumar personalitats que, com Broggi -en paraules del líder d'ERC, Oriol Junqueras-, han "excel·lit en la seva professió" i han estat "exemple" de "compromís cívic i amb els valors republicans i democràtics".

Creu de Sant Jordi, Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona i Premi Nacional a la trajectòria professional (2008), Broggi va estar al bàndol republicà en la Guerra Civil. Es va implicar en l'equip mèdic de les Brigades Internacionals implantant els quiròfans mòbils, un dels grans avenços mèdics durant el conflicte. Broggi ja va tancar la llista unitària d'ERC, RCat i Laporta a les municipals per Barcelona. ERC presentarà aquesta setmana les llistes definitives, en què, segons les fonts consultades, hi haurà altres sobiranistes independents com Miquel Sellarès, que es perfila per a un lloc simbòlic a la llista del Congrés.

stats