Crònica 17/02/2012

La Moncloa certifica que CiU és el soci preferent a Madrid

El govern de Mariano Rajoy respira una mica més tranquil després de l'acord per als pressupostos catalans. Creu que això aplana el camí per buscar nous pactes amb CiU al Congrés de Diputats de Madrid.

J.r.
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquesta setmana al ple del Congrés.

MADRID.Al president espanyol no li calen socis parlamentaris per tirar endavant les reformes legislatives. En té prou amb els seus 185 diputats (més el d'UPN, que va concórrer a les eleccions amb el PP) per aprovar lleis i pressupostos en solitari. Tot i això, i malgrat el no de CiU a la seva investidura per l'actitud tancada dels populars en temes com el pacte fiscal, des del primer dia Rajoy ha situat Josep Antoni Duran i Lleida com el soci preferent per aprovar unes reformes que preveu impopulars, com la laboral. Per això ara la Moncloa veu amb satisfacció que la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, hagi tingut un paper determinant aquesta setmana i hagi pactat amb el Govern els comptes catalans, perquè aplana el terreny.

Fonts de la presidència de l'executiu espanyol van admetre ahir a l'ARA que, un cop s'ha escenificat l'acord al Parlament, els motors de l'entesa a Madrid poden començar a funcionar ja a tota velocitat. De fet, recorden que la bona sintonia entre les dues formacions no ha nascut aquesta setmana, sinó que en política econòmica es va forjar durant l'anterior legislatura, en què els nacionalistes van acabar molt distanciats del govern del PSOE. Subratllen, però, que l'actitud col·laborativa de CiU i el seu "sentit d'estat" no són nous, i que ha estat un soci central per garantir l'estabilitat també en executius del PSOE.

Economia i sanitat

Aquesta col·laboració es veurà de manera significativa durant la tramitació parlamentària de la reforma laboral, un text que Rajoy confia aprovar amb Duran. De moment l'entesa es va veient en qüestions importants com la reforma del sector financer, aprovada ahir [més informació a Economia] o en la proposta de la federació d'avançar cap a un Pacte de Toledo sanitari, similar al que regula les pensions des de fa anys, que n'asseguri la sostenibilitat a tot l'Estat.

La ministra del ram, Ana Mato, va recollir el guant i va dir que "no es pot ignorar el problema". Fent una picada d'ullet clara als nacionalistes catalans va garantir un "escrupolós respecte" a les competències que tenen les comunitats autònomes.

Tot i això, el PP nega que hi hagi "un canvi de cromos" entre les dues formacions per donar-se suport l'un a l'altre, i ho emmarca en un clima de confiança de fons. Com va explicar dimarts el portaveu dels conservadors espanyols al Congrés, Alfonso Alonso, hi ha una actitud "positiva i de comprensió mútua" perquè els dos governs han d'afrontar greus problemes econòmics molt semblants.

Fonts de l'executiu català comparteixen al 100% aquesta visió, i també afirmen amb rotunditat que l'acord pressupostari i les votacions a Madrid tenen una "desvinculació total" i que responen a dinàmiques polítiques separades. Asseguren que ideològicament CiU "no s'ha mogut de lloc" i que continua defensant les petites i mitjanes empreses i els autònoms en un context "molt dur" a Catalunya i a la resta de l'Estat. "Ningú entendria que ara nosaltres ens poséssim d'esquena al govern espanyol", asseguren des de la Generalitat.

"Millor que amb Aznar"

A la federació nacionalista estan satisfets amb la receptivitat que han trobat dels seus interlocutors a la Moncloa: "Més serenor i més tranquil·litat de les que esperàvem". Convençuts que el govern de Rajoy té un estil que "recorda més la UCD que el PP dur" hi ha un únic malestar: comença a inquietar el paper actiu de Camacho com a interlocutora a la capital espanyola, que amenaça d'eclipsar Duran.

stats