MASSACRE A LA GARROTXA: CAS TANCAT
Crònica 18/12/2010

L'assassí d'Olot diu que se sentia "com si tingués una serp a dins"

Carles Arbolí
5 min
Monguilod, Mediterraneo

Obsessionat i convençut que el perseguien, l'estafaven i li prenien el pèl. El mòbil econòmic no existeix i, com va avançar ahir l'ARA, només era a la seva ment. Pere Puig, que ahir va ingressar a la presó per ordre del jutjat d'Olot, admet en un relat esfereïdor tots els crims i assegura que se sent alliberat i tranquil. La seva paranoia arriba a l'extrem d'haver manifestat davant del jutge que el constructor que va matar, Joan Tubert, i el seu fill Àngel estaven dins seu i el tenien dominat com una serp. En la declaració judicial del paleta, de 57 anys, a la qual ha tingut accés aquest diari, es diu textualment: "Manifesta que fa temps va veure a la televisió casos en què una persona es posa dins d'una altra i la té dominada i li fa fer el que vol. Que un cop ha fet el que vol, marxa i la deixa estar".

El mòbil Pere Puig es contradiu en la seva declaració perquè intenta justificar un mòbil econòmic, però explica que només li devien la paga extra de Nadal de 2009 i la de juliol de 2010, que sumaven uns 2.300 euros. Segons consta en la declaració, tampoc és capaç de demostrar que el volguessin acomiadar ni de precisar quan: "Creu que li van fer firmar un paper segons el qual el treien de la feina, però encara seguien fent-lo treballar". L'advocat que representa l'acusació particular en nom dels constructors, Carles Monguilod, defensava ahir que no se li havia notificat l'acomiadament, sinó tot el contrari, ja que es comptava amb ell per als propers mesos.

Per això, quan el jutge va preguntar a Puig si l'únic motiu per matar els Tubert era el suposat deute de les dues pagues extres i el possible acomiadament, l'assassí confés va explicar la teoria de la serp: "Diu que estaven dins seu tant en Joan com el seu fill Àngel, com si el tinguessin dominat, com si fos una serp". Tampoc es correspon amb el mòbil econòmic que hagi reconegut que també tenia la intenció de matar un electricista jubilat -Marcelino- i el propietari del bar de la Canya en el qual es va produir el primer tiroteig. "Manifesta que el Marcelino i el propietari del bar el miraven malament, com si hagués fet alguna cosa, anaven en contra seva i li feien mala cara". Aquesta és la raó per la qual també els volia liquidar. El mòbil econòmic es desmunta encara més.

Pel que fa als dos treballadors de la Caja del Mediterráneo (CAM), la declaració de Pere Puig també està farcida d'obsessions. Explica que va anar a l'oficina de la caixa per demanar explicacions sobre el deute de la seva targeta de crèdit que cada mes s'anava amortitzant en terminis de 180 euros. Allà li van dir que encara tenia pendents 5.500 euros. "A la pregunta de si aquest era l'únic motiu perquè causés la mort dels dos treballadors manifesta que, a més, tenia deutes, que no cobrava, que no tenia diners, que n'havia demanat al pare i a la seva germana", es diu en la declaració. Tot i això, es contradiu i nega sentir-se pressionat. Però més endavant, en resposta a preguntes del ministeri Fiscal, explica que li trucaven de nit a casa fent-se passar pels del banc, però que en realitat no eren ells. La paranoia es repeteix en altres fragments de la declaració, com quan vincula Joan Tubert amb problemes de baixes i accidents d'altres treballadors de l'empresa. Després dels crims, se sent alliberat? "Sí, estic millor que abans, tot i que sé que està mal fet".

Els fets L'assassí d'Olot reconeix que el fill dels Tubert no estava entre la llista de persones que volia matar al bar de la Canya, però que també li va disparar perquè "se'l va trobar allà, tot i que no s'ho esperava". Sí que admet que hauria matat el propietari del bar i el tal Marcelino, però que en aquell moment no hi eren. Puig relata que en altres ocasions ja se li havia passat pel cap cometre els crims, però que l'endemà ja no tenia aquesta sensació. "La nit anterior als fets va pensar de fer-ho però creia que al dia següent li marxaria la idea del cap. Però quan es va aixecar encara li voltava la mateixa idea i per això va actuar com ho va fer finalment", cita la manifestació judicial.

Aquell matí dels crims explica que va anar a treballar amb normalitat a l'obra de la Canya i que al cap de 45 minuts es va canviar de roba i es va vestir de caçador. "Em vaig posar la roba de caça major perquè me n'anava a caçar", ha declarat. Va anar al seu cotxe a buscar el rifle i quan va tenir la certesa que Joan Tubert era dins La cuina de l'Anna va entrar a l'establiment: "Manos arriba, esto es un atraco", explica que va cridar. I tot seguit va disparar contra els Tubert i va marxar. Un sol tret a cadascun des d'una distància de tres metres. Va tornar a pujar al seu cotxe -un Suzuky Jimmy- i va conduir fins al centre d'Olot, a l'oficina de la CAM. "Quan anava en cotxe circulant va ficar dos projectils més al carregador", consta en la declaració. A la caixa d'estalvis va disparar, repetint el crit de "manos arriba, esto es un atraco", contra els dos empleats i es va quedar a l'interior de l'oficina. "Al cap de poc temps va entrar una senyora a la sucursal i el declarant li va dir que marxés, que si no la mataria. La senyora s'ho va prendre a broma. El declarant li va mostrar el rifle sense amenaçar-la ni encanonar-la, tot i que li va dir que marxés perquè si no la mataria, i la senyora va marxar". A fora, la coincidència va fer que dos agents de la policia local estiguessin multant el vehicle mal estacionat de Pere Puig, que es va entregar pacíficament.

El personatge Només hi ha un moment en tota la declaració en què Pere Puig Puntí mostra penediment. La resta és un relat fred que mostra una persona completament obsessionada, incapaç de diferenciar la realitat de la ficció. No se'l pot considerar, segons els primers indicis, un trastornat mental, sinó un paranoic, perquè és selectiu amb les víctimes, actua de forma conscient i reconeix tots els fets. Per això el jutge l'envia a la presó i no a un centre psiquiàtric, tot i que encara s'ha de redactar l'informe forense definitiu. En la seva declaració explica que fa prop de 13 anys que treballa a Construccions Tubert.

Quan l'advocat de l'acusació particular li pregunta si li agrada anar amb roba de caçador, Puig respon que a Olot ja l'anomenaven el Rambo. "Jo els deia que era el xèrif del comtat". I va afegir: "Si hagués tingut estudis seria mosso d'esquadra o membre dels cossos de seguretat". També admet que a vegades s'havia passejat pel carrer amb pistoles "de mentida" i que es considera una persona aficionada a les armes, tant a les de foc com a les blanques. Tenia llicència i assegurança obligatòria. A casa tenia una escopeta i un rifle, que utilitzava per anar a caçar. Explica que va agafar el rifle per cometre l'assassinat múltiple perquè era l'arma que dominava més. "Sabia que el rifle era més potent que l'escopeta i feia més mal, però no va ser aquest el motiu, sinó que el tenia més per mà", va afegir. Els investigadors l'interroguen també sobre la casa on viu amb el seu pare i la seva relació amb una germana. Puig diu que mai ha estat en tractament psiquiàtric i que no pren cap medicació. Tampoc consumeix gaire alcohol, només vi amb els dinars. "Només em fumo dos puros cada dia.

stats