CRISI DE L'EURO
Crònica 25/03/2012

Monti: "Espanya dóna motius de gran preocupació a Europa"

Ara
2 min
Mario Monti tem que Espanya contagiï Itàlia.

BARCELONAEl primer ministre italià, Mario Monti, va afirmar ahir que "Espanya està donant motius de gran preocupació a Europa", ja que la seva situació econòmica pot provocar "un efecte contagi que podria estendre's per tot el continent".

Durant la seva participació en un fòrum sobre la reforma laboral italiana, Monti va assegurar que "Espanya ha fet una reforma laboral incontestable, molt incisiva, però no ha prestat la mateixa atenció als comptes públics". El dirigent italià va alertar que els interessos que Espanya paga pel seu deute han pujat darrerament, i això pot acabar perjudicant altres països. "No cal gaire per recrear fenòmens que, a través del contagi, ens poden afectar a nosaltres", va dir. Segons Monti, aquesta situació és "molt desagradable", i, en cas que acabi afectant Itàlia, el país retrocedirà "diversos mesos".

El primer ministre va defensar la reforma laboral, que ha impulsat malgrat l'oposició sindical, i que, igual que ha passat a Espanya, segurament també comportarà la convocatòria d'una vaga general.

Fi de la treva dels mercats

Sembla que la treva dels mercats a Mariano Rajoy s'ha acabat tres mesos després de la seva arribada a la presidència del govern espanyol. Aquesta setmana la prima de risc (que mesura la diferència entre els interessos que paguen Espanya i Alemanya pels seus bons a deu anys) va arribar als 360 punts, un nivell que no es veia des de la primera setmana de gener. Tot i que divendres la tensió es va relaxar una mica (fins als 350 punts), la prima de risc espanyola està per sobre de la italiana. I això malgrat que el mal estat d'Itàlia va obligar Silvio Berlusconi a dimitir com a primer ministre.

El punt d'inflexió per a Espanya el va marcar Willem Buiter, l'economista en cap de Citi, que a mitjans de setmana es va mostrar molt escèptic sobre la salut financera de la zona euro i va assegurar que Espanya està més a prop que mai de fer fallida.

stats