CRISI DEL DEUTE
Crònica 30/12/2011

Monti engega La segona fase de reformes a Itàlia

Itàlia viu un respir després de refinançar 17.000 milions de deute a un interès baix. Però el nou primer ministre comença a notar pressió política. Berlusconi li ha retirat la carta blanca per fer reformes.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
UN BALANÇ PRÀCTIC I BREU
 El nou primer ministre italià, Mario Monti, es va dirigir ahir als periodistes  en el tradicional balanç de finals d'any. La seva oratòria, serena, tècnica i breu,  va contrastar amb la retòrica i apologia partidista de Berlusconi.

BARCELONA.Any nou, reformes noves. Itàlia engegarà el 2012 un nou paquet de mesures financeres per estimular una economia que fa un mes i mig va disparar totes les alarmes amb la prima de risc (la diferència entre el bo de deute italià i l'alemany) més alta del 2011. El primer ministre, Mario Monti, va presentar ahir la segona fase del seu pla per fer sortir el país de la crisi. Si un cop destituït Silvio Berlusconi l'excomissari europeu es va dedicar a sanejar els comptes, quadrar pressupostos, combatre el frau fiscal i fer un decret exprés per augmentar l'edat de jubilació amb el pla Salva Itàlia, ara se centra a evitar que l'activitat econòmica encara s'enfonsi més amb una nova acció: Creix Itàlia. Una missió difícil si es té en compte que el país està en recessió.

Els tres grans eixos en què giren les receptes del profesore per a l'any vinent són les liberalitzacions, la reforma del mercat laboral i l'estímul del creixement. "No hi ha temps, en sóc perfectament conscient, perquè del que faci Itàlia depèn el destí de l'economia mundial i la zona euro", va dir Monti durant el tradicional balanç de final d'any. Però si una cosa ha guanyat el primer ministre en aquests últims dos dies és temps. La venda de 7.000 milions de deute ahir a un interès dos punts menor que fa un mes demostra que les receptes de Monti, de moment, estan funcionant i li permeten agafar prou aire per poder perdre uns dies negociant tant amb el Poble de la Llibertat com el Partit Democràtic, a més dels sindicats.

La data límit que s'imposa el primer ministre -i també titular de la cartera de Finances- per tancar totes les negociacions és el 23 de gener, just a temps per a la reunió de l'Eurogrup i una setmana abans d'una nova cimera de la UE a Brussel·les. Abans haurà de saltar una nova carrera d'obstacles, en què a la pressió dels mercats s'hi suma ara la pèrdua de suports per part de Silvio Berlusconi.

El Cavaliere ja ha mostrat públicament les discrepàncies amb el nou executiu i el seu partit, el Poble de la Llibertat, ja ha retirat part dels suports a a Monti. Si a mitjans de novembre el nou govern tecnòcrata va tenir la confiança al Congrés de 556 del 630 diputats, aquesta xifra va caure a 495 durant la votació del seu dur pla d'ajust el 22 de desembre. En un missatge de veu, Berlusconi va respondre al balanç d'ahir de Monti assegurant que el seu partit aprovarà qualsevol mesura que presenti el govern "sempre que s'hagi acordat abans amb el Poble de la Llibertat". I va afegir: "Encara tenim majoria parlamentària".

El Cavaliere torna a estar a punt

"Berlusconi espera qualsevol pas en fals per tornar. Si les empreses no se'n surten veurà l'oportunitat de presentar un moció de confiança al premier ", explicava ahir per telèfon a l'ARA Paolo Manasse, professor d'economia de la Universitat de Bolonya. Manasse alerta, però, que Monti també s'ha de preocupar d'acontentar esquerra i sindicats.

"Caldrà negociar amb la Unió de Treballadors més que quan la reforma de les pensions, però caldrà fer-ho de pressa", va advertir ahir el primer ministre italià després d'anunciar que caldrà fer una reforma per facilitar als empresaris els acomiadaments.

Per davant d'Espanya

Esperonat per l'èxit de la venta dimecres de bons a sis mesos per un valor total de 10.732 milions a un tipus del 3,25% -la meitat que en l'última emissió, el 26 de novembre-, Monti va assegurar als periodistes que si la prima de risc era més alta a Itàlia que a Espanya és perquè el seu executiu ja ha fet els deures, a diferència de Mariano Rajoy. El Tresor italià va tancar ahir la seva última subhasta de deute públic amb la venda de 7.016 milions, per sota del màxim de 8.500 milions d'euros que buscava, uns resultats "encoratjadors" per a Monti.

stats