CRISI DEL DEUTE
Crònica 29/12/2011

Monti lluita des de les aules contra l'evasió fiscal a Itàlia

R. Donadio / E. Povoledo
2 min
Monti lluita des de les aules contra l'evasió fiscal a Itàlia

THE NEW YORK TIMES / ROMAMaurizio Compagnone, un treballador de l'agència tributària italiana, es dirigia just abans de vacances a una aula d'estudiants de secundària d'un barri romà predicant les virtuts de pagar els impostos. "Podríeu pensar, «Tinc només 13 anys, per què m'hauria de preocupar pels impostos?»", deia amb un entusiasme sincer mentre els estudiants l'observaven, una mica avorrits. "Però podeu fer un pas endavant en la direcció correcta. Podeu canviar el comportament de la gent que us envolta, el dels vostres pares, amics..."

Compagnone és un dels pocs soldats en la nova i dura croada de convèncer els ciutadans italians, famosos per evadir impostos, de pagar-los. Aquests esforços, juntament amb una nova campanya publicitària, tenen la intenció d'acabar amb l'estigma social de l'evasió d'impostos, crucial per reduir el deute públic italià d'1,9 bilions d'euros i defensar-se així dels atacs especulatius.

Segons les autoritats fiscals, Itàlia perd cada any una mitjana de 115.000 milions d'euros en ingressos que no es declaren, mentre que el centre nacional d'estadística situa l'economia submergida en un 17,5 del PIB -el tercer més alt de l'Europa Occidental després de Malta i Grècia, i just davant d'Espanya-. D'altres analistes situen la xifra en un percentatge molt més alt.

Per combatre aquesta pràctica, el paquet d'austeritat de 30.600 milions d'euros del nou primer ministre Mario Monti inclou mesures més estrictes que han de permetre als inspectors d'Hisenda controlar els comptes bancaris dels italians per comprovar els ingressos que no s'han declarat. Les mesures també prohibeixen fer transaccions en efectiu superiors als 1.000 euros i així reduir el llindar perquè l'evasió es converteixi en un delicte penal.

Itàlia està plena de tot tipus d'anomalies econòmiques. D'acord amb els inspectors d'Hisenda, gairebé la meitat dels vaixells de més de 10,66 metres estan a nom de persones que declaren ingressos inferiors a 20.000 euros a l'any, i 604 propietaris d'avió tenen ingressos anuals d'entre 20.000 i 50.000 euros. Ràdio 24 informava fa poc que a Itàlia hi ha uns 2,5 milions de cotxes de luxe, però, segons dades fiscals del 2009, només el 2% dels 41 milions d'italians van declarar ingressos anuals de més de 200.000 euros.

Límits de compra segons el sou

Per frenar-ho, Itàlia també ha introduït una iniciativa que preveu sancionar qui juga brut. "Si declares 20.000 euros a l'any, no podràs comprar una propietat d'un milió d'euros", explica Attilio Befera, director de l'agència tributària italiana. Segons Befera, una disfunció d'aquest tipus portarà ràpidament a una inspecció.

Malgrat les reformes, hi ha un escepticisme estès que les mesures en contra de l'evasió d'impostos no funcionaran. El frau és una pràctica cultural estesa al país que molts consideren una qüestió de supervivència. Davant la pregunta de per què Itàlia té tants de problemes amb el frau fiscal, Bruno Tinti, un inspector d'Hisenda convertit ara en un periodista especialitzat en economia submergida, té una resposta simple: "Els evasors fiscals voten, aquest és el problema".

stats