LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 13/11/2011

Monti es prepara després de l'adéu de Berlusconi

Aquesta vegada Berlusconi ha complert i ja és fora del govern italià. S'obre una nova etapa que tot apunta que liderarà Mario Monti. Les reformes econòmiques han de ser ràpides per evitar la fallida

Ariadna Matamoros
3 min
EL SUPORT RESTANT Berlusconi amb dues diputades del seu partit durant la votació per aprovar el pla d'austeritat exigit per Brussel·les.

BarcelonaItàlia ha posat punt final a una era política que ha portat el país al caire de la fallida. Silvio Berlusconi va presentar ahir la seva dimissió al president de la República, Giorgio Napolitano, tal com va prometre que faria a principis de setmana un cop s'aprovessin les mesures exigides per la Unió Europea i després de perdre dimarts passat la majoria parlamentària en una votació clau. "Adéu Silvio!" i "Per fi!" eren alguns dels crits que clamaven ahir entusiasmats milers d'italians que van sortir al carrer per celebrar la sortida del que ha estat primer ministre durant 17 anys. A partir d'avui el país s'enfronta al repte de formar un nou govern capaç d'aplicar les reformes necessàries per recuperar la confiança dels mercats.

La Cambra dels Diputats va aprovar ahir per 380 vots a favor, 26 en contra i dues abstencions la llei de pressupostos per al 2012, que inclou les reformes reclamades per Brussel·les i que preveu, entre d'altres, retallades en el sector públic, augmentar l'edat de jubilació i incentius per a les empreses que contractin joves. Divendres ho va fer el Senat i avui està previst que Napolitano obri un període de consultes per determinar si es forma un govern tècnic o es convoquen eleccions anticipades. El cap d'estat sap que la situació que viu Itàlia requereix moviments ràpids i el més probable és s'encarregui la formació d'un nou govern avui mateix abans que dilluns obrin els mercats. La tercera economia més gran d'Europa va fer saltar les alarmes borsàries la setmana passada quan la prima de risc italiana va superar els 500 punts, i va arribar a nivells que van desencadenar el rescat de països com Grècia, Irlanda o Portugal.

L'opció que ha agafat més força aquests dies per redreçar el país és que sigui l'excomissari europeu Mario Monti qui lideri el nou executiu de transició. Monti, economista de 68 anys, va ser nomenat dimecres passat senador vitalici pel cap de l'estat i va cancel·lar els seus compromisos oficials per a aquest cap de setmana. Ahir es va reunir amb Berlusconi al Palau Chigi per discutir els detalls de la nova etapa política italiana. Segons informava la premsa italiana, Berlusconi hauria promès a Monti el seu suport si dins el nou govern tècnic hi ha un lloc per a la seva mà dreta, Gianni Letta.

La importància del consens

El govern de transició de Monti compta amb el suport dels sectors empresarials italians, sindicats, la UE i els mercats. Els partits de l'oposició, i la formació de Berlusconi, malgrat comptar amb divisions internes sobre la qüestió, també li han donat el seu vistiplau. El PDL, però, ha subscrit el seu suport al fet que el programa de govern de Monti se cenyeixi només a l'aprovació de les mesures necessàries per eixugar el dèficit del país. El president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van anunciar la seva intenció de visitar Roma per donar suport a la candidatura de Monti, segons publicava ahir Le Monde, perquè malgrat semblar l'oposició més probable, el consens no és segur.

Cita amb la justícia

"En uns mesos me'n vaig d'aquest país de merda", va dir Berlusconi en una conversa telefònica amb un dels seus socis, interceptada per la policia. Ara ja ha dimitit però encara és al país i s'haurà d'afrontar a la justícia. El Cavaliere està imputat en tres casos i se l'investiga per dos més. Se l'acusa de corrupció i de mantenir relacions sexuals amb una menor. No és clar si continuarà en la política, i només mantenint el càrrec de diputat mantindria la immunitat parlamentària. Tot i així, s'obre una nova etapa per al Cavaliere amb alguns deures pendents.

stats