Publicitat
Publicitat

CARTA MAGNA REFORMA EXPRÉS

El primer secretari del PSC recorda que no estava dins del programa electoral tocar la Constitució

Montilla accepta la reforma "sense entusiasme"

L'encara líder del PSC, José Montilla, va evitar abraçar la proposta de reforma constitucional de PP i PSOE. Des d'aquesta postura, però, va fer pedagogia d'una mesura que, més que bona, veu necessària.

El primer secretari del PSC, José Montilla, es va resignar ahir a una reforma de la Constitució que veu imposada per l'actual correlació de forces a Europa i per la delicada situació financera estatal. "Si volem els diners, hem d'acceptar les regles del joc", va assegurar. Ara bé, Montilla també va deixar clar que no és cap entusiasta d'aquesta reforma de la carta magna i que no l'hauria fet "com s'ha fet". A més, l'encara líder dels socialistes catalans va recordar que aquesta reforma no formava part del programa electoral del seu partit.

"Avui té més costos no fer aquesta reforma, que fer-la", va dir Montilla durant la seva intervenció a la tradicional trobada de cada estiu a Vilopriu (Baix Em pordà), que organitza la plataforma Nou Cicle, que agrupa bona part dels catalanistes del PSC. En aquest sentit, el líder socialista va argumentar que la reforma ha estat una condició imposada per la compra de deute per part del Banc Central Europeu i per les necessitats davant les opinions públiques de la cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès Nicolas Sarkozy. En aquesta línia, va lamentar el poc pes que té actualment a Europa la socialdemocràcia. "Difícilment es poden donar lliçons ni liderar cap alternativa a qui té la paella pel mànec", va concloure.

L'expresident català va admetre que la limitació del sostre del dèficit per a les administracions suposarà una limitació de la sobirania, tant a nivell català com espanyol. "Suposa una limitació de la sobirania que ens autoimposem perquè necessitem diners i refinançar molta quantitat de deute". Montilla va instar el govern de l'Estat i el Partit Popular a fer partícips de la reforma constitucional els partits nacionalistes. "També els afecta, ens afecta a tots", va assegurar.

Per l'encara líder socialista la solució passa per cedir sobirania a Europa i avançar cap a un govern econòmic europeu i l'homogeneïtzació fiscal. D'altra banda, Montilla també va plantejar que la limitació de la capacitat d'endeutar-se que suposarà la reforma constitucional no ha d'afectar la capacitat de despesa, ja que encara quedarà la via impositiva, és a dir, apujar impostos. "No podem tenir una de les fiscalitats més baixes d'Europa, que és el que passa ara", va dir.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT