Crònica 14/01/2011

Montilla imposa a la cúpula la llei del silenci sobre el duel barceloní

S. González / O. March
2 min
L'anunci de la candidatura de Tura va despertar una gran expectació mediàtica.

BarcelonaBoca muda mai no és batuda. Aquesta directriu és la que ha imposat el PSC, dirigit encara per José Montilla, a l'executiva. Els dirigents tenen favorit per Barcelona, Jordi Hereu o Montserrat Tura, però el partit ha tocat a sometent, fins i tot amb l'enviament d'un document a la direcció perquè mantinguin el silenci per garantir la "neutralitat". Però la consigna va arribar tard per a alguns dirigents, com ara el secretari d'organització José Zaragoza, que de bon matí es va decantar públicament per Hereu. "És un molt bon alcalde, i la continuïtat dels alcaldes que han fet bona gestió és bona en política", va assegurar a RAC 1. La seva aposta xoca frontalment amb la del primer secretari. Segons fonts del PSC, Montilla ha donat a entendre al seu entorn diverses vegades que el millor que podria fer Hereu és retirar-se.

"No puc decantar-me perquè una ordre de l'executiva m'ho impedeix", es justificava un dirigent socialista. "La comissió executiva del PSC s'abstindrà de donar suport a un candidat o un altre i crida a totes les comissions executives del partit en els diferents àmbits a actuar de la mateixa manera", diu el decret de silenci. Sí que s'han posicionat alguns membres del gabinet d'Hereu, que han tancat files amb l'alcalde. La regidora de Ciutat Vella i segona tinent d'alcalde, Assumpta Escarp, va dir sense embuts que "evidentment" que comptarà amb el seu suport. En aquesta línia es va pronunciar la regidora d'Urbanisme i del districte de Sant Andreu, Gemma Mumbrú, que va afirmar que, com a membre de l'equip de l'actual alcalde, Hereu és el seu candidat.

A Nicaragua, Hereu també hi té un seguici de partidaris. Fonts del partit assenyalen que el conegut com a new PSC - dirigents relativament joves que no combreguen ni amb el sector catalanista ni amb l'espanyolista- defuig, d'entrada, el lideratge de l'exconsellera i "comparteix el projecte de ciutat" que Hereu té per Barcelona.

L'aspirant a la reelecció també té l'aval d'un sector cultural de la ciutat. "Estic a favor del Jordi perquè crec en ell i també en Carles Martí. No tinc res contra Tura i, si surt ella, ens deixarem la pell perquè guanyi. Vull, per sobre de tot, una Barcelona d'esquerres", va admetre Joan Estrada, agitador cultural i president del lobi Un dels Nostres.

Aposta per la renovació

En els propers dies Tura s'haurà de guanyar el vot dels militants i els simpatitzants d'una ciutat a la qual no viu. També de la federació de Barcelona, molt enrocada a favor d'Hereu. Gent propera al PSC també ha mostrat sense complexos la seva aposta per un recanvi per Barcelona. "Quan les possibilitats de treure un bon resultat són nul·les, cal buscar la renovació", va argumentar Toni Bolaño, l'ex-cap de premsa de Montilla. La mateixa tesi sosté l'exdiputat del PSC, Àlex Masllorens, que considera que el partit necessita "un revulsiu intern que el torni a il·lusionar".

De moment, l'anunci de la candidatura de l'exconsellera ja ha calat molt entre les bases. Ahir al vespre, el Facebook de Tura va arribar al límit d'amistats (4.999) i va haver d'obrir una altra pàgina. També va rebre més d'una seixantena de comentaris de suport. Tant si és pel factor novetat com si no, la veritat és que el Facebook d'Hereu va registrar poc més d'una desena de missatges de suport.

stats