Crònica 05/02/2011

Montilla ordena mobilització general

Mentre Jordi Hereu i Montserrat Tura començaven el seu duel particular, José Montilla instava els parlamentaris socialistes a centrar-se en les municipals. De Barcelona no en va dir res.

D.m.
2 min
El primer secretari del PSC, José Montilla,  va insuflar ànims als càrrecs electes socialistes.

Barcelona."Hem d'ajudar els nostres candidats i estic segur que cadascú de vosaltres ho farà al seu poble". D'aquesta manera el primer secretari del PSC, José Montilla, va cridar ahir a la mobilització general dels càrrecs electes socialistes de cara a unes eleccions municipals que, sense dir-ho explícitament, va dibuixar com unes de les més importants que ha afrontat mai el partit. De la principal plaça en joc, però, Barcelona, no en va dir res. Potser perquè resultava un terreny massa relliscós.

Els socialistes van celebrar ahir una jornada interparlamentària, amb diputats al Parlament i al Congrés, senadors i eurodiputats. L'objectiu era insuflar moral a la tropa en un moment en què està en joc el futur polític del partit. Tot i així, l'ambient no era de derrota ni de bon tros. Els primers passos accidentats del govern Mas han fet augmentar una autoestima que estava per terra. "Estem molt millor que fa un mes", deia un veterà dirigent.

Bandera municipalista

Va ser en aquest ambient moderadament optimista que Montilla va voler fixar el focus: "Aquestes eleccions no són una segona volta de les catalanes ni unes primàries de les generals. Són importants en si mateixes". La recepta del primer secretari és clara: el PSC ha de recuperar la bandera del municipalista ("som un partit municipalista, el que més ha defensat l'autonomia municipal") i treure a passejar tota la feina que s'ha fet als pobles i ciutats, precisament allò que no va fer el govern tripartit, embolicat en les seves trifulgues internes. I l'objectiu també va ser verbalitzat: "La prioritat de tota l'organització ha de ser tornar a ser la formació més votada el 22 de maig".

Curiosament, Montilla va ignorar completament el procés de primàries de Barcelona, mantenint així el mutisme que ha practicat des que es va fer públic el procés. Una actitud perfectament comprensible si es té en compte que els dos candidats s'han esmerçat a deixar clar que no són candidats de la direcció.

Oposició sensata

Montilla també va fixar el to de l'oposició que ha de fer el PSC a un Govern "feble i erràtic", a qui va retreure les últimes relliscades i el que qualifica d'incompliments, com ara la supressió parcial dels 80 km/h. Davant dels que reclamen una oposició més dura, el dirigent socialista va apostar per una oposició "ferma però sensata". Això vol dir que d'entrada el PSC no es negarà a parlar amb el Govern de l'ajust dràstic que cal fer per quadrar els comptes, però posarà condicions, com ara que no es retalli en serveis socials o que no s'elimini l'impost de successions.

Una part del seu discurs també va anar dirigida a donar suport a la política de reformes empresa pel govern de José Luis Rodríguez Zaparero ("està en el camí correcte"), tot i els costos que pot tenir entre el seu electorat.

Per últim, la ministra de Defensa, Carme Chacón, va aprofitar per demanar a Mariano Rajoy que doni suport al pacte social firmat pel govern i els agents socials. "Que pensi per una vegada en el país i no en els resultats electorals", va dir, ja que tant Zapatero com els sindicats com la patronal "han estat capaços de dialogar, de treballar, de cedir i d'acordar, i qui no ha estat capaç de res d'això ha estat Rajoy". A CiU li va reclamar que no s'excusi en "formalismes" i avali un pacte "que dóna confiança als agents econòmics internacionals".

stats