Crònica 25/02/2011

Montilla: "Les primàries han fet emergir el millor Jordi"

El primer secretari del PSC va trencar ahir el seu silenci per justificar el procés de primàries de Barcelona i oferir el seu suport a Jordi Hereu. Així es va escenificar una pau interna més aparent que real.

Núria Martínez
2 min
José Montilla i Miquel Iceta conversant ahir a la seu del PSC amb un dels ponents del debat.

BARCELONA.El primer secretari del PSC, José Montilla, va fer ahir el que s'havia resistit a fer durant més d'un any: oferir el seu suport a Jordi Hereu. Montilla va dir davant de la plana major del partit que "gràcies a Tura ha emergit el millor Jordi", però va voler remarcar que "ha guanyat Hereu però també el PSC".

En el seu discurs va lloar el procés de primàries i el guanyador amb un munt d'adjectius. Del procés va dir que havia estat "un exemple de maduresa" dels dos candidats, i que "el guanyador n'ha sortit enfortit". I de l'alcalde va afirmar que "ha mostrat el camí de manera exemplar i meritòria, amb entusiasme, determinació, confiança i coneixement". Per això, va remarcar que "treballen i treballaran per aconseguir aquesta segona victòria", tot i que va recordar que "ser el millor és una decisió que hauran de prendre al maig els ciutadans." En aquest sentit, va apostar per una candidatura "guanyadora, renovada i sobretot oberta als sectors més dinàmics i progressistes" de Barcelona.

Enquesta esperançadora

Justament anit, El Periódico va publicar a la seva web una enquesta que alimenta l'optimisme de la direcció del PSC: Trias continuaria guanyant amb 16 o 17 regidors però Hereu redueix la distància a només 4 o 5. Abans de les primàries la distància era el doble.

Però ahir també tocava anar més enllà i analitzar les receptes de la socialdemocràcia per a la crisi. El primer secretari socialista va fer una crida a "desterrar vicis de l'esquerra de creure que té la superioritat moral", afirmant per exemple, que "la inserció social del segle XXI s'ha de fer des de l'emprenedoria i no des del subsidi". Aquestes reflexions són obligades, per la situació del partit i pels continus dubtes de la formació respecte del seu espai ideològic. Per això va fer autocrítica per la reacció de la socialdemocràcia a la crisi: "Vam ser imprudents pensant que la crisi que van crear els neoliberals la pagarien ells" i va reconèixer que s'havien "dedicat a proclamar el fracàs del sistema enlloc de plantejar alternatives". "Necessitem un Estat millor i més eficient", va indicar al mateix temps que reclamava "una política fiscal equilibrada i redistributiva, usada correctament tant per part del govern com de la societat".

Noves idees

Després de la derrota electoral a les eleccions catalanes, el PSC ha engegat un cicle de cinc debats per afrontar el 12è congrés de la tardor amb noves idees. Ahir, a la seu de Nicaragua, es va celebrar el primer acte, centrat en la socialdemocràcia del segle XXI, on van intervenir, a més de José Montilla, el director general de la fundació Ideas, Carlos Mulas-Granados, l'investigador de la fundació Alternativas, Manuel de la Rocha, el director de l'Institut de Governança Democràtica, Daniel Innerarity, i Eva Granados, portaveu parlamentària de política social del partit.

El partit continua així el seu procés de rearmament ideològic però amb la vista posada de manera prioritària en les municipals. Així, un dels debats més vius a dins del PSC ara és el to de l'oposició que ha de fer al Govern de CiU.

stats