Crònica 23/12/2011

Montoro, a l'agost: "El plantejament del pacte fiscal és erroni"

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, carregava a l'agost contra el pacte fiscal. "El seu plantejament és erroni", avisava al president de la Generalitat, Artur Mas.

Oriol March
2 min
El nou ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

BARCELONA."El plantejament que fa CiU en relació al pacte fiscal és erroni i no serveix per sortir de la crisi", assegurava el nou ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro -aleshores coordinador econòmic del PP-, en una entrevista feta pública a l'agost. Són paraules de qui es convertirà en l'interlocutor del Govern a l'hora de negociar una hipotètica millora del sistema de finançament en la línia del concert econòmic i que fan arrufar el nas als dirigents de CiU.

"Ja el coneixem de les negociacions del pacte del Majestic i de les converses per millorar el finançament que van desembocar en el model del 2011, i mai es va mostrar disposat a abordar el dèficit fiscal", alerten des de la federació. Les fonts consultades en destaquen el seu perfil "pragmàtic", però la seva posició "intel·lectualment contrària" a reduir el dèficit fiscal estructural de l'Estat envers Catalunya -que arriba als 16.500 milions d'euros anuals segons els últims càlculs de la Generalitat- és un motiu de preocupació per als nacionalistes.

En la mateixa entrevista en què carregava contra el pacte fiscal, Montoro considerava que un dels problemes del nacionalisme era situar el focus en les reivindicacions sobre l'autogovern i no pas a "solucionar els problemes reals i tangibles". Un discurs que, si bé més suau en les formes, va traspuar el nou president, Mariano Rajoy, en el seu discurs d'investidura.

Gest a posteriori

A mesura que s'acostaven les eleccions, però, el ministre d'Hisenda va suavitzar les seves paraules i va obrir tímidament la porta a un nou finançament. "S'han d'establir les condicions econòmiques perquè Catalunya sigui un motor de prosperitat i desenvolupament, i a partir d'aquí atendre els equilibris econòmics i fiscals entre Catalunya i Espanya", va assegurar Montoro en un acte a Barcelona a mitjans d'octubre. Això sí: posant per davant el creixement econòmic, perquè, si no s'assolia, "no hi hauria res per repartir". Una afirmació compartida pel seu company de govern, Jorge Fernández -designat ministre de l'Interior-, que en campanya assegurava que el pacte fiscal, ara, només serviria per "repartir misèria".

Horaris comercials

La preocupació de CiU pel que fa al nou model se suma a l'existent per una possible liberalització dels horaris comercials a càrrec del ministre d'Economia, Luis de Guindos. "Serà ell qui tindrà les competències de comerç i això pot anar en contra del model que nosaltres defensem", recorden els nacionalistes. De Guindos va elogiar el camí emprès per Esperanza Aguirre en matèria d'horaris comercials.

stats