RELLEUS POLÈMICS
Crònica 02/03/2012

Montoro cessa l'equip d'Antifrau que va investigar el cas Gürtel

L'oposició vol que el ministre d'Hisenda expliqui al Congrés per què va rellevar la plana major de l'Oficina Antifrau. Montoro nega motivacions polítiques i diu que és un relleu estrictament normal.

Joan Rusiñol
2 min
Part de l'oposició d'esquerres ja han demanat que el ministre d'Hisenda comparegui al Congrés per explicar les destitucions.

MADRID.Dos dies abans que es produís l'esperada declaració d'Iñaki Urdangarin als jutjats de Palma, l'executiu espanyol va destituir la cúpula de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), que es va encarregar de la investigació de la trama empresarial del duc de Palma, així com de la trama de corrupció Gürtel al País Valencià.

La decisió es va saber ahir, una setmana després, i el govern de Mariano Rajoy ho emmarca en la normalitat més estricta. "No és cap cosa excepcional", van afirmar fonts del ministeri d'Hisenda, que dirigeix Cristóbal Montoro. No obstant, hi ha elements que criden l'atenció.

És cert que quan canvia el govern se sol produir el relleu del cap de l'ONIF i del seu adjunt, càrrecs de lliure designació però no pas polítics. Però aquest cop no s'han limitat a substituir el cap d'investigació, Víctor de la Morena -el més important- sinó que s'han cessat cinc caps d'equip més, tots inspectors d'Hisenda. Ahir l'Agència Tributària es va afanyar a afirmar que aquests canvis no perjudiquen la feina d'una oficina que té com a missió principal perseguir els fraus de més transcendència.

L'altre fet significatiu és que el ministeri ha decidit situar com a nova número 2 Pilar Valiente, l'expresidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que va haver de dimitir l'any 2001 pel cas Gescartera.

Valiente, que ara treballarà a les ordres de Santiago Menéndez, va saltar a les primers pàgines dels diaris quan s'investigava el desfasament de 50 milions d'aquella agència de valors. El seu nom va aparèixer en uns dietaris de la presidenta de Gescartera, Pilar Giménez-Reyna, amb anotacions que suposadament acreditaven accions per beneficiar l'empresa des de la CNMV. El 2004 la jutgessa va rebutjar imputar Valiente. Aquell any es va incorporar com a inspectora a l'ONIF.

Compromís i IU pregunten

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, i Esquerra Unida ja van avançar ahir que sol·licitaran la compareixença de Montoro perquè expliqui a fons aquests canvis.

Baldoví va qualificar aquestes "destitucions" de "cacera de bruixes sense precedents". "Qui molesta el PP, és apartat de la vida pública", va dir el diputat valencià, que va subratllar que casos com el Gürtel o la trama empresarial del gendre del rei Joan Carles "han trobat a València el seu centre d'operacions amb la complicitat i l'ajuda del govern de Francisco Camps".

El coordinador general d'IU, Cayo Lara, també va dir que el ministre ha d'argumentar ara quines conseqüències tindran els relleus en la lluita contra el frau. El PSOE creu que al govern espanyol li serà "difícil" justificar-se pels èxits que havia assolit l'equip que ha cessat.

stats