LLEI D'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA
Crònica 27/01/2012

Montoro torna a l'atac

El ministre d'Hisenda torna a amenaçar les comunitats autònomes amb un catàleg de fèrries sancions, com la congelació de fons, perquè redueixin la despesa. A canvi els garanteix la liquiditat.

Joan Faus
2 min
EL PODER AUTONÒMIC
 El ministre Cristóbal Montoro, parlant ahir al Congrés amb els diputats Pedro María Azpiazu Uriarte (PNB) i Josep Sánchez Llibre (CiU).

MADRID."Tots els pressupostos s'han d'adequar a una realitat objectiva. La prioritat no és gastar més, sinó endeutar-se menys". Aquesta va ser la declaració de principis que va fer ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, després d'anunciar al Congrés de Diputats les línies mestres de l'avantprojecte de llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera que té previst aprovar avui el govern espanyol.

Montoro va reiterar que l'executiu no deixarà que cap administració "entri en fallida", però, a canvi, els exigirà ortodòxia pressupostària. La llei establirà un sistema molt ferri de condicions i penalitzacions a les comunitats autònomes i als ajuntaments de les grans ciutats perquè compleixin els objectius de dèficit. El ministre va insistir, però, que les administracions no perdran sobirania i que la mesura és "perfectament compatible" amb l'estat de les autonomies. A continuació es detallen els principals aspectes de la futura llei.

Límit de deuteUn sostre de despesa previ

El deute de les administracions no podrà superar el 60% del PIB, excepte en casos de catàstrofe natural, recessió o emergència extraordinària. Les autonomies i grans ciutats hauran d'aprovar un sostre de despesa abans d'elaborar els pressupostos. Totes les administracions i empreses públiques hauran de tenir equilibri o superàvit pressupostari, i cap dèficit estructural.

Sancions si s'incompleixMultes i congelació de fons

Si la Unió Europea sanciona Espanya per incomplir el dèficit, la penalització serà assumida per l'administració responsable d'aquella desviació. Les administracions que no segueixin els programes per disminuir el dèficit hauran de constituir un dipòsit que podrà convertir-se en una multa en cas que els incompliments es reiterin. Paral·lelament, les que no facin els deures hauran de presentar un pla per corregir la desviació en un any, i explicar-ne les causes i les solucions. En cas de no dur a terme aquest pla, l'administració haurà d'aprovar automàticament una retallada de la despesa que garanteixi el compliment dels objectius de dèficit. A més, l'autorització per fer emissions de deute, rebre transferències econòmiques o subscriure convenis amb l'Estat quedarà condicionada al compliment del dèficit acordat.

Supervisió dels comptesLiquiditat a canvi d'ajustos

S'establiran mecanismes preventius d'alerta primerenca i correcció automàtica de les desviacions dels acords d'estabilitat. A més, el ministeri d'Hisenda podrà enviar una delegació per supervisar la situació econòmica de l'administració incomplidora. S'activaran "mecanismes extraordinaris de liquiditat" a les administracions a canvi de "rigoroses condicions de seguiment".

stats