Crònica 25/05/2011

"De vegades els socialistes han defensat polítiques liberals"

Exigent "No vull parlar de primers secretaris amb nom i cognoms si primer no confrontem idees de debò" Autocrítica "Hem deixat empobrir el debat polític"

Sara González
3 min
Tura lamenta que el PSC no hagi explicat els orígens de la crisi i demana coherència als socialistes.

S'obre la caixa dels trons a can PSC. Després d'haver perdut els seus grans baluards, comença l'autocrítica. I Montserrat Tura no planteja fer-ho per la via nacional, com sempre se li atribueix, sinó per la raó de ser del projecte socialista i les faltes comeses. Exigeix al partit valentia per reconstruir-se assumint que ha fet girs liberals que li han acabat passant factura.

La doble derrota, el 28-N i el 22-M, ha arraconat el projecte socialista.

La meva angoixa vital en aquests moments és com recuperem la política en majúscules, perquè de tant tacticisme i de tant veure qui posa el dit a l'ull a qui ens hem oblidat de les greus injustícies, que tenim una crisi financera perquè hem permès polítiques especulatives.

Quin ha estat el pecat?

Hem deixat empobrir el debat polític. Hem cregut que la pancarta o un crit o una concentració era molt més important que explicar al món com havien evolucionat les estructures econòmiques i com s'havien desplaçat els eixos del poder de les institucions polítiques a les grans corporacions econòmiques.

Aquesta és una de les crítiques dels indignats de la plaça Catalunya...

Es busquen eslògans fàcils, com si les solucions fossin fàcils. Que se'n vagin els polítics a casa i s'arregla tot. És veritat que hi ha polítics que no prediquen amb l'exemple. Si creiem en l'escola pública, hem d'apostar per l'escola pública. Si vetllem per la sanitat pública, hem de donar exemple. I hem de complir la llei. No podem tenir un discurs socialista i comportar-nos d'una manera que no correspon a la nostra ètica. Davant d'aquest moviment que nega la política jo acabo contraposant-n'hi un altre que és just el contrari. S'han perdut les eleccions, i s'han perdut perquè ja fa temps que no oferim el lideratge per sortir d'una crisi que no hem sabut explicar.

Liderarà aquest punt de vista al congrés?

No vull un debat de primers secretaris amb noms i cognoms si prèviament no es debat de debò més enllà de les dicotomies de sempre.

Vostè ja va vaticinar que amb Hereu el PSC perdria Barcelona.

Des de fa molts anys el debat del meu partit s'ha centrat massa en els noms i no en les idees. Jo vaig intentar que el meu partit s'adonés que s'ha d'escoltar el que ens reclama la ciutadania, i la ciutadania feia temps que ens avisava pel que feia a l'Ajuntament de Barcelona. En altres ajuntaments sí que ha estat una sorpresa, com a Mataró. S'ha carregat sobre els alcaldes que les persones viuen pitjor ara que fa tres anys.

Ara CiU és la gran força local.

El que està clar és que la derrota és extraordinària, no té pal·liatius, no podem intentar posar cataplasmes i dir que no passa res. Ara estem infrarepresentats al Parlament i al món municipal i sense veu al Congrés. Hem hagut de prendre decisions molt antipopulars per intentar preservar els serveis públics, i això passa factura. El que no es pot fer és el que fa CiU, que és prescindir de totes les conquestes que ens han enorgullit com a poble treballador. Els serveis públics són el gran patrimoni dels que no tenen patrimoni. Per a les ciutats no és bo que governi una força conservadora.

El PSOE ha d'avançar eleccions?

Cal evitar la desestabilització política, que és el que irresponsablement vol el PP per millorar resultats. Avançar les eleccions sempre és una desestabilització. A Catalunya ho vam fer perquè es va produir una desestabilització. El Govern de Maragall va perdre la majoria parlamentària. Va ser bo? Jo sempre ho he dubtat. No va produir cap element positiu. No està gens clar que avançar les eleccions tingui aspectes positius en moments de crisi.

Què poden fer els socialistes per canviar el rumb de cara al 2012?

El PSOE ha de ser sincer i explicar molt les causes d'aquesta crisi i reconèixer que en alguns moments des de les files socialistes s'han defensat polítiques que eren excessivament liberals en matèria econòmica. Les formacions polítiques ultraliberals ens han portat on ens han portat.

Chacón o Rubalcaba?

Sóc favorable a les primàries, però no crec que en un procés d'assimilació d'una derrota molt important en el món municipal català hàgim de dir al PSOE què ha de fer amb la seva organització. Que faci el que cregui oportú i dediquem-nos nosaltres a fer un PSC millor per al futur.

stats