LES PERSPECTIVES ECONÒMIQUES
Crònica 30/07/2011

Moody's abaixa la nota al deute català i amenaça l'espanyol

La prima de risc espanyola (la diferència del cost amb els bons alemanys) va repuntar ahir fins als 354 punts bàsics, per sobre del 6%. Es tracta del segon rècord històric des de la instauració de l'euro.

Toni Garganté
2 min

Barcelona.Una vegada més, la relació entre els bons espanyols i alemanys a 10 anys es va convertir ahir en el termòmetre de l'economia espanyola. L'avís de l'agència nord-americana Moody's de retallar la qualificació del deute sobirà espanyol a llarg termini (podria produir-se en tres mesos) i l'efectiva rebaixa d'un esglaó de la de sis comunitats autònomes (entre les quals hi ha la Generalitat catalana) va ser suficient per incrementar el nerviosisme dels mercats financers. Immediatament, el diferencial (prima de risc) va escalar dels 340 punts bàsics en què va tancar el dijous fins als 354,3 punts, fet que significa augmentar el percentatge de cost d'un 6,03% a un 6,08%.

Aquest va ser el segon rècord històric des de l'entrada de l'euro (el 18 de juliol la prima de risc espanyola va augmentar fins als 366,8 punts bàsics). Pel que fa a la renda variable, la sessió va començar amb una caiguda considerable d'un 2,63% a causa de l'avís de Moody's, però a poc a poc es va recuperar.

Cal tenir present que aquesta agència també va situar en revisió negativa les principals institucions financeres espanyoles: Banco Santander, BBVA, CaixaBank i la mateixa patronal de caixes, la Ceca. Per si no n'hi hagués prou, a mesura que avançava la sessió borsària van arribar notícies sobre la falta d'acord entre republicans i demòcrates per incrementar el sostre de deute dels Estats Units. Al final, l'Íbex va tancar amb una caiguda d'un 0,27% i va fixar el pitjor mes de l'any, amb una retallada d'un 7,04%.

Així doncs, Moody's va retallar un pas (d'A3 a Baa1) el deute català, amb l'argument que la Generalitat no assumeix "compromisos creïbles" en millores fiscals, i va afegir que "les regions segueixen sent vulnerables a les pertorbacions del mercat a causa de les seves necessitats de finançament". Moody's fins i tot va fer referència en el seu informe al fet que "les pressions de liquiditat" que pateixen han provocat retards en el pagament de la Sanitat.

D'altra banda, l'FMI va destacar en l'informe habitual sobre l'economia espanyola: "Hi veiem dues preocupacions: que les projeccions macroeconòmiques poden ser optimistes i que les regions no estan complint amb els objectius fiscals". L'organisme internacional va mantenir les seves previsions, que passen per esperar un creixement d'un 0,8% del PIB aquest any i d'un 1,6% el 2012. Això contrasta amb el que espera Madrid, que ha pressupostat uns increments d'un 1,3% i un 2,3%, respectivament. L'FMI va remarcar que la recuperació no és suficient per reduir el nivell d'atur.

stats