SALUT
Crònica 22/02/2012

Mor el primer pacient amb un cor artificial

Tres mesos després d'haver-li estat implantat un cor mecànic i l'endemà de presentar públicament la intervenció -pionera a Catalunya- Eufemio García, de 57 anys, va morir ahir al seu domicili de Castellar.

Lara Bonilla
2 min
MORT SOBTADA  Eufemio García presentava dilluns, 24 hores abans de morir, l'implant del cor artificial amb l'equip mèdic de Bellvitge.

BARCELONA.L'endemà de presentar públicament el seu cas a la premsa, Eufemio García, el primer pacient a Catalunya al qual se li havia implantat un cor mecànic de llarga durada, va morir ahir a casa seva, a Castellar del Vallès. La seva esposa el va trobar a primera hora del matí mort al sofà. Els metges encara no han pogut confirmar si la mort va ser a causa d'alguna de les moltes patologies que patia -tenia hipertensió, una malaltia sistèmica i havia superat un càncer- o d'un error del dispositiu mecànic. García, de 57 anys, havia participat just ahir en una roda de premsa per presentar l'implant i es trobava bé quan va anar a dormir. "Portava des de feia tres mesos el dispositiu mecànic sense problemes, i va assistir a la roda de premsa amb normalitat", va dir l'Hospital de Bellvitge, on es va fer l'operació, en un comunicat.

"Estem molt consternats"

El personal del centre i els metges que el van tractar estan "consternats" per la notícia. "Ha estat una mort sobtada", deien. L'equip mèdic que el portava participarà amb els forenses en l'autòpsia per veure en quin grau la fallada del cor ha estat determinant. I recorden que es tractava d'un pacient d'alt risc amb "pluripatologies", raó per la qual no era apte per a un trasplantament i es va optar pel cor mecànic. En realitat, era una turbina que complementava la funció de bomba del ventricle esquerre. El dispositiu era intern, excepte un cable que connectava amb les bateries que el pacient portava en una bossa. García tenia antecedents familiars de problemes cardíacs (el seu pare va morir prematurament als 49 anys). La seva mort és un cop dur per a l'Hospital de Bellvitge, que es vol consolidar com a centre de referència en cirurgia cardíaca i en trasplantaments.

Precisament, la presentació de dilluns responia a aquest objectiu en un moment en el qual s'han de concentrar les operacions més complexes en pocs hospitals, i Bellvitge és un dels tres que vol acollir cardiologia. Els metges també estaven molt esperançats amb un sistema que pot ser una alternativa als trasplantaments ja que n'evita el principal inconvenient: la falta de donants. "No és ciència-ficció. El futur, que ja és present, seran els cors mecànics", deia dilluns Nicolás Manito, cap de la unitat d'insuficiència cardíaca. Policia municipal retirat, García tenia una insuficiència cardíaca greu i era el primer pacient a Catalunya amb una assistència ventricular mecànica que havia pogut fer vida normal a casa. Al món ja n'hi ha 5.000 casos. El 23 de novembre del 2011 li van implantar el dispositiu i el 5 de gener passat va rebre l'alta. Havia millorat molt la seva qualitat de vida, com ell mateix destacava dilluns, ja que podia caminar sense cansar-se i dormir estirat sense ofegar-se. Sense trasplantament o sense cor artificial els metges li donaven tres mesos de vida. La seva dona explicava que Eufemio estava "molt més animat i eixerit", des que portava el cor mecànic.

stats