LA SITUACIÓ DE L'ECONOMIA ESPANYOLA
Crònica 08/03/2011

Morgan Stanley diu que millora la competitivitat

Redacció
2 min

Barcelona.El banc nord-americà Morgan Stanley destaca en un informe sobre l'economia espanyola titulat Spain: on the mend (Espanya: millorant) que el nivell de competitivitat ha crescut amb la moderació dels costos laborals. L'entitat destaca que la reforma laboral "es un pas clau en la direcció correcta".

Amb tot, el creixement seguirà sent dèbil per l'aplicació d'un "dur" ajust pressupostari, amb una reducció del dèficit. En aquest sentit, l'informe remarca que l'evolució serà millor que a Grècia i Portugal (els interessos sobre el deute sobirà portuguès van pujar ahir per sobre del 7,5% per la rebaixa de la qualificació grega per part de Moody's). Respecte al sector privat espanyol, Morgan Stanley assenyala que el nivell d'endeutament s'està reduint.

Incertesa a les caixes

L'estudi fa referència a la situació de les caixes, i indica que les seves necessitats de capital "encara són incertes", malgrat que "els canvis legislatius són alliçonadors", informa Efe. Sobre els riscos de l'economia espanyola, el banc apunta una possible complicació si continua l'augment del preu de les matèries primeres, i que "un augment dels tipus d'interès es també un risc menor, però només a partir del 2012".

Precisament, el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, va insistir ahir sobre la possibilitat que a l'abril l'entitat europea apugi un quart de punt el preu del diner, actualment situat en l'1%. Trichet va repetir un diagnòstic similar al de la setmana passada, després d'una reunió dels països del G-10 celebrada ahir a la seu del Banc de Pagaments Internacionals (BPI), a Basilea.

Trichet va recordar: "Ens trobem en un entorn on hi ha augments en el preu del petroli, de les matèries primeres i dels aliments, cosa que no és nova però que s'ha agreujat". El responsable del BCE va dir que els bancs centrals observen "amenaces inflacionistes en els països emergents", encara que cada un pot prendre mesures diferents contra la inflació. Amb tot, va assenyalar: "La recuperació econòmica està confirmada".

stats