TRÀGICA NIT DE NADAL AL PLA DE L'ESTANY
Crònica 27/12/2010

Els Mossos s'inclinen per la tesi del parricidi a Serinyà

El cas de la família Van Harkel, que es va acabar de la pitjor manera amb la troballa el dia de Nadal dels pares ofegats després que el fill fos trobat mort al mas familiar la nit anterior, ha quedat sota secret de sumari.

S. Barroso / A. Balanzà
2 min
El mas de Can Cadavall, ahir, amb les cintes dels Mossos esteses.

Barcelona/serinyà.Com si els suïcidis col·lectius només fossin matèria de les novel·les del finlandès Arto Paasilina, els veïns de Serinyà i de tot el Pla de l'Estany encara no es creien ahir que el Nadal 2010 passarà a la història de la comarca per l'horror de descobrir que la família Van Harkel -pare, mare i fill holandesos que feia prop de 20 anys que havien arribat a Catalunya- va acabar els seus dies de manera violenta. Els Mossos d'Esquadra s'inclinen pel parricidi, per les ferides d'arma blanca que tenia el noi, i auguren que els pares van tallar les venes del fill i van marxar de la casa per suïcidar-se ofegant-se al Fluvià.

L'autòpsia, que ha endarrerit l'enterrament dels tres cossos, haurà de determinar la causa principal de les morts i també aclarirà si el noi havia ingerit algun tipus de substància sedant abans que els seus pares li fessin els talls als braços.

Les últimes 48 hores han estat intenses a Serinyà, després que un familiar trobés al mas Can Cadavall el cos sense vida de Johan van Harkel, el fill de 33 anys d'una parella sexagenària holandesa que regentava un establiment de turisme rural concorregut sobretot per visitants del seu país. En Johan, que patia autisme i anava en cadira de rodes, va ser trobat a la casa amb diverses notes manuscrites en què, suposadament, els seus pares hi havien explicat que tot plegat s'emmarcava en "un suïcidi col·lectiu".

"Havien abaixat el ritme"

A primera hora de la tarda del dia de Nadal, agents de la unitat subaquàtica dels Mossos d'Esquadra, seguint les indicacions de les notes trobades, van localitzar els cossos dels pares del noi, agafats de la mà i amb una motxilla pesant a l'esquena, a l'alçada de dues preses del riu Fluvià, a la zona coneguda com el barri de Bosquerós. Els Mossos prèviament havien localitzat el cotxe que els hauria dut fins allà aparcat a un marge del camí.

Ahir els Mossos encara recollien dades per a la investigació, però al centre del poble el dia de Sant Esteve no oferia cap altre tema de debat entre els veïns. "Últimament havien abaixat el ritme en el negoci i sempre havien anat a la seva, però també és cert que, si no tens nanos petits, no et fas tant amb la gent", va defensar-los ahir l'alcalde, Josep Antoni Ramon, en declaracions a aquest diari. La família Van Harkel, segons expliquen els veïns, si bé havia conreat el seu negoci a base de la contractació per internet a turistes holandesos, tenia un arrelament sòlid amb el municipi i la comarca. La mare de la família era catalanoparlant. El daltabaix, per tant, devia ser intern: els pares ja no es veien amb forces de seguir cuidant el seu fill i ells mateixos amb la seva edat. I van decidir tirar pel dret.

stats