LA SEGURETAT A LES PRESONS CATALANES

Una quinzena d'interns mantenen una pugna de tres hores amb la direcció

Motí a la presó de Can Brians 2

Una quinzena d'interns de Can Brians van trasbalsar ahir de nou la relativa pau dels centres penitenciaris catalans i van protagonitzar un amotinament de tres hores a la presó de Sant Esteve Sesrovires.

Poques hores després de la proclamació d'Artur Mas com a president de la Generalitat però encara amb Montserrat Tura de consellera de Justícia i màxima responsable de presons, Can Brians va viure ahir al vespre un llarg motí de tres hores que va esclatar després que els interns aprofitessin una apagada de llum per llançar una protesta contra la reforma del Codi Penal.

Els fets van iniciar-se quan passaven vint minuts de les set de la tarda, quan ja s'havia fet fosc. La quinzena d'interns van tancar-se en una sala de lectura del mòdul 1 de la presó i, segons fonts coneixedores de la protesta, van cridar contra els canvis introduïts en la reforma, que no els haurien beneficiat a ells a diferència d'altres interns de la presó que van poder passar el Nadal a casa per la reducció de penes, com és el cas de petits narcotraficants. El perfil dels interns revoltats, segons fonts de Justícia, respondria a delinqüents habituals. Les mateixes fonts van apuntar que el centre, que té una capacitat per 1.500 interns, no pateix en aquests moments una sobreocupació.

La crisi al centre penitenciari, que en cap moment es va semblar a la que ara fa sis anys va viure la presó de Quatre Camins, no va necessitar en cap moment la intervenció dels Mossos d'Esquadra ni de les unitats especials del cos, però sí que va obrir una via de diàleg al nivell més alt entre els presos amotinats, d'una banda, i la direcció i els màxims responsables de la conselleria de Justícia, de l'altra. En un comunicat, el departament de Justícia va treure ferro a la tancada del mòdul 1 de Brians 2 i va apuntar que "després de dialogar amb el personal de la direcció del centre" la situació es va restablir sense cap més incident.

De tota manera, Justícia sí que va admetre que, en previsió d'altres incidents a la presó, s'hi van dirigir directius de la secretaria de serveis penitenciaris i es va activar el protocol de crisi. Aquest protocol es va desactivar a les 22.45 hores de la nit, quan la protesta ja s'havia reconduït i els interns ja tornaven a ser a les seves cel·les.

Res a veure amb el 2004
Es dóna la circumstància que l'últim motí a les presons catalanes es va viure a Quatre Camins també amb Montserrat Tura com a consellera, però en aquest cas d'Interior. En aquella ocasió, com també va passar en menor mesura el 2002, es van revoltar més de 200 presos, que van agredir greument un subdirector. A Can Brians el fet més greu fins ara havia estat l'agressió el gener del 2007 amb un ganivet d'un intern contra dos funcionaris.

Més continguts de

El + vist

El + comentat