EL FUTUR DEL RAIS EGIPCI
Crònica 25/05/2011

Mubàrak serà jutjat per la mort 850 manifestants

Tot indica que, malgrat la seva edat i el seu delicat estat de salut, Hosni Mubàrak no s'escaparà de l'acció de la justícia. Ell, els seus dos fills i un estret col·laborador seran jutjats per assassinat i corrupció.

Jordi Benavente
2 min
Hosni Mubàrak a la cimera entre la UE i Àfrica, a Lisboa, l'any 2007.

Després de setmanes recopilant proves que avalessin la seva decisió, ahir el fiscal general d'Egipte, Abdel Meguid Mahmoud, va posar fil a l'agulla i va anunciar la seva intenció de portar a judici l'expresident del país Hosni Mubàrak, els seus dos fills, Alaa i Gamal, i l'empresari Hussein Salem, com a responsables últims de la mort de prop de 850 civils, durant la brutal repressió policial ordenada per extingir la flama de les revoltes populars que, a principis d'any, demanaven la dimissió del líder egipci i la fi de les corrupteles en el si del govern.

El fiscal acusa els quatre homes d'"haver planificat la mort dels participants en les manifestacions pacífiques del 25 de gener". Segons les xifres aportades per l'equip de la fiscalia, 846 persones van ser assassinades durant les revoltes que van culminar amb la dimissió de Mubàrak, de 83 anys, l'onze de febrer. Serà la primera vegada en la història d'Egipte que un antic cap d'estat seurà davant d'un tribunal per ajustar comptes amb la justícia.

L'expresident i els seus dos fills estan en presó provisional. Mubàrak és a l'hospital residencial de Xarm al-Xeikh, al mar Roig, on va ingressar el 13 d'abril en ser víctima d'una crisi cardíaca mentre l'interrogaven. Alaa i Gamal són a la presó cairota de Tora.

Mubàrak, deprimit

El fiscal general va sol·licitar la setmana passada que l'exlíder egipci fos sotmès a un examen mèdic per dictaminar si el seu estat de salut permetia traslladar-lo a un hospital carcerari del Caire. La conclusió va ser que Mubàrak, deprimit, necessita ajuda psicològica.

La resposta a les informacions d'un diari egipci, que la setmana passada anunciava la intenció de Mubàrak de dirigir una carta per demanar disculpes al seu poble, va ser tan ràpida com contundent. Centenars d'egipcis van congregar-se divendres a la plaça Tahrir per dir "No a perdonar els criminals". Això mentre l'exèrcit, que dirigeix el país des de la dimissió del líder, va mostrar-se contrari a amnistiar-lo.

Les eleccions a Tunísia, al juliol

D'altra banda, ahir el govern de transició tunisià va decidir mantenir el proper 24 de juliol com a data de la celebració dels comicis per escollir una assemblea constituent, en contra de la proposta de la comissió electoral, que apostava per fer-los a l'octubre, al·legant problemes tècnics i logístics.

"El consell de ministres ha decidit respectar la data proposada inicialment pel govern", va dir el portaveu governamental Taïeb Baccouche. Els partidaris d'esperar la tardor per celebrar les eleccions fonamentaven la seva proposta en el fet que d'aquí al 24 de juliol "no hi haurà prou temps per preparar [la logística necessària per a] uns comicis transparents".

stats