URBANISME
Crònica 13/09/2011

Müller promet "un cop de timó" a Barcelona Regional

L'Àrea Metropolitana de Barcelona, els seus 36 municipis i els seus 3,5 milions de persones, tenen des d'ahir un nou responsable en la gestió de les grans infraestructures: l'arquitecte Willy Müller.

Albert Balanzà
2 min
El nou director general de Barcelona Regional, Willy Müller, amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, al MIT de Boston.

Barcelona.El nomenament de Müller a Barcelona Regional, que estava dat i beneït des que el seu germà de sang professional, Vicent Guallart, va ser elegit per Xavier Trias com a nou arquitecte en cap de l'Ajuntament de Barcelona, es va fer efectiu ahir amb la reunió del consell d'administració de l'ens metropolità, la confirmació en el càrrec dels segons nivells i les primeres reunions amb els caps d'àrea. Així, sense trencar res, Müller va constatar, en declaracions a l'ARA, que "es visualitza un canvi de cicle" després de l'etapa i de l'herència que va deixar Josep Acebillo. "Hi haurà un cop de timó però també hi haurà una continuïtat perquè en el punt de vista metropolità cal tenir en compte l'opinió de molta gent i de 36 municipis", va afegir.

Müller, arquitecte d'origen argentí establert a Catalunya des de fa 26 anys ("Vaig arribar un 11 de setembre", apuntava ahir a aquest diari), va valorar el seu nomenament com un "repte professional" que el fa "especialment feliç" perquè aquest atorgament de la responsabilitat de gestionar els grans projectes d'infraestructures de l'Àrea Metropolitana és, al cap i a la fi, "un compromís de la gent d'aquí amb algú que no ha nascut aquí".

El nou director general de Barcelona Regional, que la setmana passada ja va participar amb la resta de responsables de l'àrea d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona en dues jornades internes de coordinació de projectes convocades a Montserrat, serà el màxim responsable, des de l'àmbit metropolità, de les grans apostes de la Barcelona que va defensar Trias en precampanya i en campanya per als propers 40 anys. De fet, el líder de CiU les va presentar en primícia en un viatge a Nova York i a Boston a principis de març en què es va fer acompanyar pel seu nou pinyol en infraestructures: el tercer tinent d'alcalde, Antoni Vives, i els dos alts càrrecs tècnics, Guallart i Müller.

El creixement de Barcelona més enllà de la Zona Franca, la connexió urbana del port amb el nou barri Blau@Ictínea al Morrot i la reconnexió dels barris del nord amb la muntanya i amb el centre, acostant-hi serveis, són tres de les idees més espectaculars del nou equip. Però el vessant metropolità també ha estat present en aquest discurs amb la voluntat d'arribar a una coordinació més efectiva entre Port, Aeroport, Mercabarna, Fira de Barcelona i Zona Franca. Ahir, en un comunicat, el nou equip de Barcelona Regional també esmentava un nou pla d'urbanisme, molt probablement a partir de redefinir el Pla General Metropolità del 1976.

Canvis a l'IAAC

Els nomenaments de Müller i, anteriorment, de Guallart com a càrrecs públics han comportat que l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), del qual eren els dos màxims exponents, es reestructuri amb l'imminent designació de Marta Malé-Alemany com a directora. Müller també ha explicat que desvincularà de l'Àrea Metropolitana l'equip del seu estudi d'arquitectura, amb el qual va fer el Mercat de la Flor de Mercabarna a Sant Boi.

stats