RECOLLIDA PORTA A PORTA
Crònica 18/07/2011

Els excessos de la normativa sobre el reciclatge

Argentona recicla el 67% de la brossa del municipi. Tot un èxit aconseguit gràcies a un restrictiu sistema de recollida porta a porta i a l'esforç del veïns. A una dona li pot costar 750 euros no reciclar.

Marta Català
3 min
Un punt d'emergència Argentona posa a disposició dels ciutadans que no puguin adherir-se al sistema porta a porta aquest abocador.

Barcelona.Argentona va aconseguir reciclar el 67% de la seva brossa l'any 2010, una xifra molt allunyada del 15% del 2003. Aquell any va començar a posar-se en marxa una política molt restrictiva en la recollida de brossa pel sistema porta a porta. Els veïns s'enfronten a multes de fins a 3.000 euros si no compleixen l'ordenança de recollida selectiva. Enguany el consistori ja ha multat deu persones, entre elles una dona de 81 anys que va barrejar la brossa de manera incorrecta i ara ha d'optar entre pagar 750 euros o fer treballs per al consistori. "Sabem que els preus de les sancions són alts", reconeix Joan Pujol, tècnic municipal de Medi Ambient. "Ho hem de revisar perquè sí, són sancions excessives", afegeix.

"Controlem les conductes incíviques i obrim expedients, però sempre ho poden commutar amb mesures supletòries", comenta Pujol. Aquest 2011 ja han posat deu multes per haver barrejat malament la brossa. És el cas de la dona de 81 anys, que va posar una ampolla de vidre en una bossa incorrecta i que prefereix mantenir l'anonimat. "Li hem posat una multa de 750 euros, però estem negociant amb ella altres mesures", diu Pujol. La dona no vol pagar, però l'alternativa -realitzar unes 70 hores de serveis per a l'oficina de Medi Ambient de l'Ajuntament- tampoc és senzilla. "Són treballs com acompanyar l'inspectora a revisar les escombraries, visitar els productors o bé estar a l'oficina per veure com funciona i fer tasques d'informació", afegeix Pujol.

"La majoria s'han adherit a la mesura alternativa abans de pagar la multa", declara el tècnic. I afegeix que queden contents: "S'adonen de la importància de reciclar i veuen que no volem recaptar diners, sinó educar la gent". Però el cas de la senyora de 81 anys és més complex perquè té problemes de mobilitat. "Ja li hem dit que ens posi a l'informe que té problemes i buscarem solucions", diu el tècnic. "Estem oberts a anar a casa seva perquè faci els treballs des d'allà o també la podem anar a buscar", diu.

Porta a porta

Argentona és un dels cent municipis que ha posat en marxa el sistema de recollida porta a porta. Actualment, els veïns separen la brossa en bosses diferents i les han de deixar a la porta de casa seguint un exhaustiu sistema de recollida. "Ha de quedar clar que aquí paguen per un servei de recollida i de tractament que costa 1,2 milions d'euros l'any i quan no està tot correcte ens costa diners", diu Pujol. L'Ajuntament és conscient que no tothom pot adaptar-se als horaris de recollida i ha posat a disposició del ciutadà un punt d'emergència situat als afores. Una veïna que no es vol identificar insisteix que la imatge d'aquest punt "és penosa". "Et trobes tot tipus de brossa -comenta- i a sobre després hi ha un inspector que va obrint les bosses per veure si s'ha colat un vidre on no tocava; es vergonyós".

Llença la brossa en un altre poble

Un altre veí comenta que viu sol i no pot pagar el preu de les bosses: "Em demanen 6,5 euros pel paquet de deu de rebuig". Per això el jove posa la brossa en bosses de plàstic de supermercats i les llença en altres municipis: "Ho llenço a Cabrera i, com jo, moltíssimes persones que no volen pagar les bosses o no són a casa quan fan la recollida porta a porta", explica. També ho fa l'Anna, una altra veïna del poble que viu sola i no omple les bosses de l'Ajuntament: "No em surt a compte". Ella va a Mataró."I sí, aquí a Argentona deuen haver baixat els residus, però a Cabrera i Mataró no deuen haver pujat?"

El 2007, Argentona va rebre el premi Medi Ambient de la Generalitat en l'àmbit de la prevenció i el reciclatge de residus. "Gràcies a la taxa justa", explica Pujol. Una taxa que implica que les famílies paguin més en funció de la brossa no reciclable que acumulin.

stats