POLICIAL
Crònica 24/04/2012

Multa de 450 euros a l'agent que va bufetejar una detinguda a les Corts

L. Díaz-roig
2 min
El moment en què l'agent condemnada bufeteja la detinguda, un instant captat per la càmera oculta.

BARCELONA.L'Audiència de Barcelona ha condemnat una agent dels Mossos d'Esquadra a pagar una multa de 450 euros per haver bufetejat una detinguda de nacionalitat russa a la comissaria de les Corts, a Barcelona. L'agent ha estat considerada culpable d'una falta de maltractament, però el jutge l'ha absolt d'un delicte contra la integritat moral i de les faltes de lesions i vexacions injustes, de les quals estava acusada juntament amb tres companys més, també absolts.

L'Audiència, en canvi, ha condemnat a un any de presó la detinguda, Elena P., de nacionalitat russa, per un delicte d'atemptat a l'autoritat. L'agressió va ser gravada per una càmera oculta, instal·lada per la Divisió d'Afers Interns després de rebre nombroses crítiques d'agressions en aquelles dependències.

La matinada del 5 d'abril del 2007 Elena P. va tornar a casa seva després d'una celebració familiar. En adonar-se que no portava les claus va començar a cridar i a donar cops a les portes, per la qual cosa els veïns van trucar a la policia. Els agents no van aconseguir controlar-la i van decidir emmanillar-la i portar-la detinguda a la comissaria de les Corts. Un cop dins de la sala de registres, les dues mosses que se'n feien càrrec -la condemnada, Tania R.P., i la seva companya, Susana C.S., que ha estat absolta- van intentar que la detinguda es despullés, tal com marca el protocol, sense aconseguir-ho. A partir d'aquí, es va iniciar un forcejament entre agents i detinguda, que va tenir una pausa quan Tania R.P. es va trencar un guant i va sortir a canviar-se'l. En tornar a entrar, després d'intentar dialogar amb la noia -que continuava emmanillada-, l'agent condemnada la va bufetejar. L'altra mossa, segons constata la sentència, no podia preveure "l'acció sobtada" de la seva companya ni podia fer res per evitar-ho. La tarda següent Elena P. va ser visitada a urgències, on se li van detectar diversos hematomes. Arran de la detenció, va patir danys psicològics, com ansietat, temors i desconfiança cap a tercers.

stats