TERRATRÈMOL POLÍTIC I MEDIÀTIC A LONDRES
Crònica 15/07/2011

Els Murdoch donaran la cara

Rupert i James Murdoch, responsables de News Corporation, van accedir ahir a comparèixer dimarts al Parlament britànic per donar explicacions sobre el cas de les escoltes telefòniques il·legals.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Amb opinions diferents Rupert i James Murdoch  en una foto d'arxiu del 2010.  La crisi a News Corporation  ha passat factura a les relacions entre pare i fill.

Barcelona.La política britànica es va tornar a imposar ahir sobre l'imperi comunicatiu de Rupert Murdoch. Després de retirar la seva oferta per comprar la totalitat de les accions del canal britànic BSkyB, les cares més visibles de News Corporation han accedit ara a deixar-se interrogar dimarts per la Cambra dels Comuns sobre l'escàndol de les punxades telefòniques il·legals del setmanari News of the World . Rupert Murdoch -president del grup- i el seu fill, James -encarregat de les empreses europees i asiàtiques del grup- compareixeran finalment al Parlament després d'haver subestimat la primera citació que els havia fet el govern.

El primer ministre britànic, David Cameron, va llançar ahir un ultimàtum als multimilionaris i els va amenaçar d'emprendre mesures legals si no donaven explicacions sobre el cas. De fet, com a ciutadans nord-americans, no tenen necessitat d'acceptar una citació formal de la comissió de cultura, mitjans de comunicació i esports de la cambra, però conscients que les conseqüències sobre les seves empreses podrien ser més grans faran cap al Parlament. Rebekah Brooks, exdirectora del tabloide i directora executiva de News International, ja va acceptar dimarts donar explicacions als diputats. Gran amiga de Cameron, no va dubtar ni un moment a satisfer les seves demandes.

Però el futur de Brooks a News International -la branca europea del grup- podria penjar d'un fil. Murdoch l'ha protegida durant tot l'escàndol, malgrat que ella era la directora del News of the World en el moment en què s'hauria ordenat a un detectiu espiar els missatges de mòbil de Milly Dowler, una noia de 12 anys assassinada el 2002, i punxar els telèfons dels familiar de les víctimes dels atemptats del 7-J al metro de Londres el 2005.

Ara que l'escàndol se'ls ha escapat de les mans, el clan Murdoch podria deixar de protegir Brooks. Una persona pròxima a la família explicava ahir a l'agència Reuters que hi ha discussions sobre la periodista a la seu de News International a Londres. Unes discussions i desavinences que també han sacsejat les relacions entre els Murdoch, pare i fill.

Discrepàncies familiars

Segons tres fonts de dins el grup que citava ahir The New York Times , Rupert Murdoch va decidir retirar l'oferta per la compra del total de les accions de BSkyB sense consultar-ho al seu fill, que és qui havia encapçalat les negociacions, interessat, sobretot, en el camp audiovisual. Tant Rupert com el seu vicepresident, Chase Carey, van redactar el comunicat en privat, i James, que no tenia cap intenció de claudicar, va assabentar-se'n només minuts abans que arribés a la premsa.

James Murdoch, un dels sis fills del magnat de la comunicació, s'ha erigit com el successor de l'imperi del seu pare, que ja té 80 anys. El jove multimilionari considera que la premsa no té futur i per això voldria segregar-la en un grup independent, una decisió que no és del gust del seu pare. Tot i que sap que els principals beneficis els obté amb els canals privats, el vell Murdoch vol mantenir els diaris en paper com a porta d'entrada per la influència en política, a més a més de preservar l'origen de la seva fortuna.

Investigació a l'FBI

Discrepàncies a part, els Murdoch hauran d'anar a l'una tant com puguin per resoldre noves disputes. L'escàndol els ha esquitxat de ple també als EUA, on l'FBI va anunciar ahir que tenia prou indicis per obrir una investigació sobre possibles escoltes il·legals de familiars de víctimes de l'atemptat de l'11-S.

Mentrestant les desercions dins de News Corporation continuen i comencen a quedar càrrecs d'executius vacants per por a més investigacions. La policia britànica també s'afanya a fer neteja i ahir mateix va detenir el novè sospitós de la trama, Neil Wallis, exdirector executiu del NoW .

stats