L'AFER MURDOCH
Crònica 14/07/2011

Murdoch s'arronsa més

El grup de comunicació News Corporation va cedir ahir davant les pressions de l'opinió pública i el Parlament britànic i va retirar l'oferta per comprar el total de les accions del canal britànic BSkyB.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Murdoch s'arronsa més

Barcelona.Abans que et tombin les decisions i que et quedis al descobert, de vegades és més fàcil cedir i que passi la tempesta. I així ho va fer ahir el magnat de la comunicació Rupert Murdoch després de veure que la seva oferta per comprar la totalitat de les accions del conglomerat de canals BSkyB començava a fer aigües. Poc abans que la Cambra dels Comuns votés una moció en contra de la compra del canal, News Coporation -el segon conglomerat de comunicació més gran del món- va anunciar que ho deixava estar.

"Ha quedat ben clar que és molt difícil fer avenços amb aquest clima", observava en un comunicat el vicepresident del News Corporation, Chase Carey, que afegia que "continuarà sent un dels grans accionistes del canal" (el grup té el 39% de les accions i és propietari de Sky News, el canal de pagament més important del Regne Unit).

L'escàndol de les escoltes il·legals ha sacsejat l'imperi Murdoch per partida doble i ha obligat el multimilionari nord-americà a reconduir el seu pes en les decisions del 10 de Downing Street. Primer va ser l'anunci del tancament del tabloide News of the World ( NoW ) diumenge, i ara l'adéu -de moment- a una de les compres més perseguides. Tot i això, News International és el principal grup de premsa al Regne Unit i publica les tres capçaleres de més tirada: The Times , The Sunday Times i el sensacionalista The Sun .

Una setmana després de l'allau de crítiques, els polítics britànics s'han posat d'acord ara per girar l'esquena a l'imperi Murdoch, que havia donat suport a l'actual primer ministre, David Cameron, durant la campanya electoral. El debat a la Cambra dels Comuns sobre les tècniques periodístiques il·legals utilitzades pel NoW es va eternitzar ahir durant hores. A priori s'havia de votar una moció, amb el suport dels tres partits majoritaris, contra l'opa empresarial de Murdoch en el mercat audiovisual del Regne Unit, però les intervencions van derivar cap a un discurs de retrets sobre la influència de la premsa en política.

Brown obre la caixa dels trons

L'abanderat de la discussió va ser l'ex-primer ministre laborista, Gordon Brown, que va aprofitar per deixar anar tots els retrets possibles en contra dels mitjans després de sortir a la llum que News of the World va espiar, presumptament, l'historial financer, fiscal i mèdic de la família Brown, que té un fill amb una malaltia genètica.

"News Corporation s'ha saltat les lleis a una escala industrial", va etzibar Brown, enfadat. Es tractava de la primera vegada que feia una intervenció llarga des que va deixar de ser primer ministre el maig del 2010 i va aprofitar per defensar que durant el seu mandat va mantenir Murdoch a ratlla i es va centrar en els "interessos del poble".

En definitiva, el debat parlamentari es va convertir en una pugna política entre conservadors i laboristes, que ha obligat Cameron a demanar que tots els que van cometre delictes durant l'escàndol siguin processats, fins i tot el seu excap de premsa, Andy Coulson, que era director del News of the World quan es van produir les escoltes. Coulson va sortir en llibertat condicional divendres després de ser interrogat durant nou hores en una comissaria de Londres, acusat de corrupció i interceptació de telèfons mentre era director del dominical.

La investigació tira endavant

Discussions i retrets a banda, el govern britànic va fer ahir grans avenços en el procés de la investigació. Cameron va designar el jutge que durà el procés, el veterà Brian Leveson, i va enumerar les fases de la investigació. D'una banda, el primer ministre va assegurar que serà del tot transversal i tindrà capacitat per citar tot tipus de testimonis, "incloent-hi periodistes, administradors, propietaris, policies i polítics de tots els partits per donar proves sota jurament i en públic". La fase inicial es concentra en determinar els errors tant dels mitjans com també de la policia, tenint en compte que va fallar la primera investigació el 2002 arran de la mort de l'adolescent Milly Dowler.

Més control dels mitjans

La segona part de la investigació es concentrarà a revisar la regulació actual de la premsa al Regne Unit. L'escàndol ha posat sobretot de manifest la falta d'un codi deontològic actiu. Actualment l'autoregulació periodística la coordina un organisme independent finançat pels mateixos mitjans i que es diu Press Complaints Comission. Cameron considera que aquest òrgan ha fallat i que cal una nova normativa.

El jutge Leveson serà l'encarregat de fer recomanacions per a un nou codi més efectiu que reguli la premsa en un país que ha abanderat des de fa dècades les claus de l'ètica periodística i que manté un òrgan independent com Ofcom per regular el món de l'audiovisual. L'escàndol de les escoltes ha tornat a fer ressorgir la teoria del quart poder, un poder que l'imperi Murdoch -si les acusacions es demostren- ha sabut controlar durant anys.

stats