Crònica 17/10/2011

Nacionalistes i esquerres temen el 'sorpasso' del PP

Segons l'enquesta de l'ARA, el PP trepitja els talons a CiU, que, per la seva banda, s'acosta al PSC. La resta de forces alerten d'un resultat sense precedents per als populars en una Catalunya sempre difícil per a ells.

Roger Tugas
2 min

Barcelona.Catalunya resisteix la marea blava que els sondejos preveuen per al 20-N arreu de l'Estat, si es compleixen els pronòstics de l'enquesta d'ahir de GAPS per a l'ARA, però això no treu que el PP pugui obtenir un resultat històric i s'acosti a les dues primeres forces. El candidat per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, se sent confiat i subratlla que "el PP és el partit que puja més en intenció de vot [del 16% al 22%, de 8 a 12 o 13 escons]". Vaticina, a més, que "a la pràctica hi haurà triple empat" i que "per fi" els situarà "com un partit líder i de referència a Catalunya". Alcaldies com la de la segona ciutat del país, Badalona, o la de Castelldefels, i la influència al Govern en temes econòmics ho confirmarien.

Precisament el cap de files del PSC al Congrés i cap de llista per Tarragona, Francesc Vallès, admet certa "preocupació" per la situació i assenyala que "cal preguntar a CiU per què ha normalitzat el PP a Catalunya". Tot i això, confia que, com preveu l'enquesta [els dóna de 16 a 18 diputats, malgrat els 25 actuals], tornaran "a guanyar" clarament. "Les expectatives de CiU no són tan bones com preveien", conclou.

La directora de campanya nacionalista, Marta Llorens, d'Unió, s'aferra a la bona nota del seu cap de llista i apunta que "els catalans valoren que qui pot defensar millor els interessos de Catalunya és CiU i Duran i Lleida". Ara reclama que això es tradueixi en vots [el sondeig els dóna entre 13 i 15 escons], tot i que "és evident que el PP tindrà un gran resultat i que governarà Espanya".

El candidat d'ERC, Alfred Bosch, troba "preocupant" que es confirmi l'ascens del PP, però avança que, si és així, ho aprofitaran per "fer reaccionar la gent i créixer". Pel que fa al seu resultat [de 2 a 3 diputats], creu que dibuixa una "bona tendència" i treu pes al fet de ser el cap de llista menys conegut, ja que "la notorietat no t'assegura vots".

Laia Ortiz, número 2 d'ICV-EUiA, vol "mobilitzar l'electorat d'esquerres i catalanista temptat de quedar-se a casa" per evitar el creixement del PP. Per sumar vot socialista desencisat els "juga a favor" el candidat, Joan Coscubiela, ben valorat per l'elector del PSC. D'això dependrà que Ortiz entri al Congrés [el sondeig preveu 1 o 2 escons].

stats