EL DEBAT DE LES ALIANCES
Crònica 12/02/2012

Navarro endureix el to davant el pacte CiU-PP

Pere Navarro manté la mà estesa a CiU però endureix el to de les seves acusacions conta els nacionalistes. Després del pacte dels pressupostos, els acusa d'entregar la presidència de la Generalitat a Rajoy.

Pere Martí
2 min
NAVARRO DISPARA  Davant la federació més gran  i més dura del PSC, la de Barcelona, Navarro va estrenar un discurs de confrontació amb CiU.

BARCELONAEl PSC ha arribat a la conclusió que el pacte entre CiU i el PP és "estable i sòlid" i, per tant, la seva política de mà estesa cap al govern d'Artur Mas va perdent sentit cada dia que passa, tot i que formalment la manté. Després que aquesta setmana nacionalistes i populars hagin tancat l'acord pels pressupostos, Pere Navarro va elevar el to del seu discurs i va acusar CiU d'entregar la Generalitat al PP. "Cada dia més el president de la Generalitat és Mariano Rajoy i cada dia menys ho és Artur Mas", va sentenciar en el seu discurs de cloenda del congrés del PSC de Barcelona.

El 24 de gener CiU i el PSC van constituir una comissió mixta que en teoria havia de servir per arribar a grans acords de país, però des d'aleshores no s'ha tornat a reunir i no té data. L'explicació oficial és que ara s'ha de treballar en l'àmbit sectorial i quan hi hagi resultats es tornaran a trobar. A CiU li interessa la comissió per acostar el PSC al consens per al pacte fiscal i als socialistes els interessa per recuperar centralitat.

Però la qüestió és que no té un ritme de treball frenètic, perquè CiU no vol irritar més del compte el PP mentre duri la negociació dels pressupostos; però ara els que comencen a estar irritats són els del PSC, com va demostrar ahir Navarro. En un to que no havia utilitzat fins ara, va assegurar que el pacte CiU-PP s'ha fet "sota la taula i sense transparència" i que per això no se sap qui és el president "real" de la Generalitat. Per si no havia quedat clar, també va seguir marcant distàncies respecte al pacte fiscal que vol CiU, advertint que és "un carreró sense sortida", i el va contraposar a la proposta socialista que preveu "tenir la clau de la caixa" i aporta "més diners" a les arques de la Generalitat.

Aprofitant que tenia davant els quadres del PSC de Barcelona i bona part de la direcció, també va aprofitar per fer un discurs clarament d'esquerres en què va carregar contra la reforma laboral aprovada pel govern espanyol divendres, que va titllar d'impresentable perquè només busca abaratir l'acomiadament. Navarro va augurar que al mes de maig canviaran les coses perquè el socialista François Hollande guanyarà les eleccions a França i això farà capgirar les polítiques conservadores que impulsen Merkel i Sarkozy i que tenen en Rajoy "el seu alumne més avantatjat".

En clau interna, va mostrar tot el seu suport al nou cap de l'oposició municipal, Jordi Martí, i a la federació de Barcelona del partit, amb la qual la direcció nacional del PSC té històricament una relació complicada. El seu president, Carles Martí, reelegit amb el 75% dels vots, es va encarregar de recordar-ho a Navarro quan va subratllar que la federació de Barcelona "sempre té criteri propi", i que des de la seva "autonomia" es planteja "sumar" al projecte del PSC. Per la seva banda, Jordi Martí es va comprometre a treballar per recuperar l'alcaldia de Barcelona amb un nou projecte que passa per l'"humanisme urbà".

stats