DISCREPÀNCIES INTERNES
Crònica 25/04/2012

Navarro renya els diputats del PSC al Parlament

Pere Martí
2 min

BARCELONAPere Navarro fa quatre mesos que és el primer secretari del PSC i ja hi ha coses que no li agraden de la política general i del seu partit. En una conferència que va pronunciar ahir a Barcelona va demanar als seus diputats que abandonin la "bombolla política" on viuen i facin "menys passadissos i més carrer", en una crítica directa a la seva tasca. Com sol passar en aquests casos els receptors del missatge, molts dels quals presents a la sala, no es van donar per al·ludits.

Però les paraules de Navarro van servir per fer aflorar la asintonia que ja fa temps que es dóna entre els missatges que emet la direcció i els que surten del grup parlamentari, que lidera Joaquim Nadal. Aquestes diferències han estat objecte de llargues discussions a l'executiva del partit, tot i que fins ara no havien transcendit de manera tan crua. Després del congrés del PSC ja hi va haver un intent de treure Joaquim Nadal com a president del grup parlamentari, però no es va consumar.

Ara els moviments tornen a aflorar, tot i que ni Nadal, com a president del grup, ni Miquel Iceta, com a portaveu, se senten qüestionats. Des del grup s'afirma que Navarro s'equivoca quan creu que la seva falta de projecció és deguda a l'activitat que es fa al Parlament. Segons el grup, la causa és la seva absència a la cambra, que li resta protagonisme i li impedeix actuar com a cap de l'oposició, un paper que recau en Nadal. També apunten com a causa la definició d'un missatge que no és prou clar, perquè bascula entre la mà estesa a CiU i la voluntat de vertebrar una alternativa. Les mateixes fonts atribueixen les crítiques a persones pròximes a Navarro que volen canvis en la direcció del grup parlamentari per controlar-lo.

En canvi, des de l'entorn del primer secretari no es dubtava a qualificar el discurs de "toc d'atenció" al grup parlamentari i s'interpretava el malestar com la reacció del "vell PSC" contra el nou que encarna Navarro i que aposta per la renovació de polítiques i de persones a tots els nivells. La realitat és que el líder socialista no va estalviar crítiques i va admetre que durant aquests quatre mesos ha viscut "sensacions poc agradables", tot i que no és un nouvingut en política, ja que és alcalde de Terrassa.

Navarro va explicar que troba la política "molt buida", perquè s'ha convertit en un món virtual en què només compten "les declaracions mediàtiques i les polèmiques intranscendents", quan el que arriba a la gent són "els cops de tisora del Govern" i la resta queda "en un pur diàleg interparlamentari que la gent té molt poc interès a sentir". Per si no havia quedat clar va insistir que els polítics tendeixen a "aïllar-se en els faristols": "On parlem entre nosaltres i ens escoltem entre nosaltres". Per Navarro això s'ha d'acabar, perquè la gent no vota perquè els polítics "es mirin el melic" i va fer una proposta: "Treure'ns la corbata i baixar a l'arena del món real".

stats