EL DEBAT SOCIALISTA
Crònica 19/03/2012

Navarro retira la mà i eleva el to d'oposició a CiU

L'Escola d'Hivern del PSC celebrada aquest cap de setmana ha servit per constatar que els socialistes opten per la confrontació amb CiU i que la mà estesa que va oferir Pere Navarro ha arribat al seu final.

P. M.
2 min
Navarro retira la mà i eleva el to d'oposició a CiU

BARCELONA.Cada dia que passa sembla que la possibilitat d'una entesa entre el PSC i CiU en matèries centrals per al país estigui més lluny. Quan Pere Navarro va sortir escollit com a primer secretari va allargar la mà a CiU per arribar a acords, però de moment no se n'ha produït cap i el to crític dels socialistes ha anat creixent des que els nacionalistes van pactar la reforma laboral amb el PP a Madrid. La picabaralla de la setmana passada per les xifres del dèficit fiscal ha acabat d'allunyar les posicions de les dues formacions, que encaren el debat sobre el pacte fiscal des de posicions molt difícils de reconciliar.

En la seva intervenció a l'Escola d'Hivern del PSC, celebrada aquest cap de setmana a Tarragona, Navarro va defensar la posició del seu partit recordant que el Govern tenia altres xifres que demostraven que el dèficit fiscal no era tan alt. Concretament va retreure al Govern l'"actuació irresponsable" que va tenir en la polèmica que ha generat el càlcul de les balances fiscals. El líder socialista defensa que "si hi ha diferents maneres de calcular aquestes balances fiscals el que es mereix el poble de Catalunya és que surtin totes a la llum". Navarro va assegurar que cal treballar amb "la veritat i amb el contrast d'informacions".

En un to força crític, Navarro va lamentar que Catalunya s'hagi convertit en el "laboratori" de la dreta europea per experimentar les polítiques de retallades socials. "No pot ser que construïm un país basat en una mentida interessada", va advertir, i va posar com a exemple el copagament, que primer s'ha aprovat a Catalunya i després Mariano Rajoy acabarà aplicant-lo arreu de l'Estat, encara que ara digui que no. La tesi de Navarro és que el president del govern espanyol està esperant que s'hagin celebrat els comicis a Andalusia i Astúries per plantejar el copagament sanitari o l'increment de l'IVA. "Si ara diu que no el té sobre la taula, poseu-vos a tremolar, perquè segur que el té dins la carpeta i l'endemà de les eleccions andaluses i asturianes farà que surti d'una manera o d'una altra", va augurar.

Per reforçar els seus arguments, va recordar que Rajoy també va assegurar pocs dies abans de guanyar les eleccions que no apujaria els impostos, "i pocs dies després va congelar el salari mínim interprofessional, va eliminar la renda d'emancipació per als joves, va posar en suspens la llei de la dependència, i va apujar l'IRPF", va detallar. No serà la única mesura que el president del govern espanyol es reservarà per a després de les eleccions i, segons Navarro, també hi haurà un altre augment de l'IVA.

Govern "indecent"

Les crítiques dures contra CiU ja s'havien fet sentir a l'Escola d'Hivern del PSC dissabte, en la intervenció d'obertura del secretari d'Organització, Daniel Fernández, que va qualificar l'executiu que presideix Artur Mas de "govern de dretes, impúdic, obscè i indecent" per haver promogut la taxa farmacèutica, que obliga a pagar un euro per recepta. El número 2 del PSC va titllar la mesura d'"ineficaç i injusta" perquè recau sobre les persones amb més necessitats.

stats