EL DEBAT INTERN SOCIALISTA
Crònica 10/12/2011

Navarro s'assegura el suport del 'New PSC'

La generació del PSC que ronda els 40 anys, com Jaume Collboni i Rocío Martínez-Sampere, ja tenen candidat: Pere Navarro. El terrassenc renega de la seva etiqueta de "candidat de l'aparell".

Sara González
2 min
Pere Navarro al costat de Jaume Collboni (esquerra) durant la trobada d'ahir.

BARCELONAEl New PSCés de Pere Navarro. La generació de dirigents socialistes que està a la forquilla d'entre els 35 i els 45 anys consideren que el terrassenc és el candidat que més bé pot liderar el canvi que necessita el partit i sota aquest convenciment van lliurar-li ahir un document amb una vintena de reivindicacions que signen dirigents com els diputats Jaume Collboni, Rocío Martínez-Sampere i Francesc Vallès. Navarro va aprofitar l'ocasió per assenyalar aquesta generació com la prova d'un PSC en què hi ha "síntesi" i no famílies enfrontades i per deixar clar, davant aquells que l'assenyalen com el candidat de l'aparell, que el pròxim congrés no és "una continuació" del de Sitges.

"Es tracta d'un acte generacional", van subratllar ahir alguns dels signants en favor de Navarro que no fa gaire temps eren considerats pròxims a Miquel Iceta i que demanen, entre altres coses, més "personalitat pròpia" i "territorialitat" del PSC, així com més participació i debat intern. Una de les persones d'aquesta quinta que va brillar per la seva absència va ser la diputada Laia Bonet. "Vaig dir que volia escoltar totes les propostes. Per coherència no puc posicionar-me abans d'escoltar-lo el dia 12 a Terrassa", va explicar ahir Bonet a l'ARA desmarcant-se per ara dels seus companys de generació.

La fi del 'fair play'

Si bé fins ara el fair play havia regnat en la pugna dels quatre candidats, la campanya comença a pujar de to. Després que Ros es referís a Navarro en una entrevista a Efe com el candidat de "l'aparell" i posés en dubte el seu catalanisme, l'alcalde de Terrassa va contraatacar ahir defensant que al PSC ja no existeixen els blocs ideològics com al congrés de Sitges del 1994. "Una altra cosa és no voler que la realitat espatlli una bona teoria de la conspiració", va etzibar al seu bloc sense citar Ros. "Si algú es considera més catalanista que jo, que aixequi el dit", va afegir. A l'acte amb el New PSC va confessar que està "molt emprenyat" amb la divisió entre catalanistes i no catalanistes que se li atribueix al PSC.

Navarro va defensar que no existeixen espais perifèrics i espais centrals del partit, tot i que va admetre que hi ha "una inaudita falta d'assistència als militants" de més enllà de l'àrea metropolitana que cal solucionar "urgentment". Però a l'alcalde de Terrassa li costarà desempallegar-se de l'etiqueta de candidat oficialista. Ernest Maragall, que ha donat suport explícit a Ros, va posar més llenya al foc en una cadena de tuits. Els missatges van ser tan contundents com aquest: "Quin PSC: el de debats públics, càrrecs per elecció universal i primàries obertes? O el jerarquitzat i vot per delegacions disciplinades?"

Quan falta una setmana per al congrés, la batalla -i no la unió, com volia Iceta- està servida.

stats