Crònica 07/05/2011

Navy Seals: matar des de l'anonimat i la impunitat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Dos seals durant unes proves.

De cop i volta s'han convertit en els grans herois nacionals dels Estats Units, però no tenen ni cara ni nom. Es tracta de l'Equip 6 dels Navy Seals, el grup d'homes que es va encarregar de matar Ossama Bin Laden al seu complex d'Abbottabad, una unitat tan secreta que ni la Casa Blanca ni el departament de Defensa dels Estats Units reconeixen. Tot i això, el president nord-americà, Barack Obama, es va desplaçar ahir a la base militar de Fort Campbell (Kentucky) per condecorar els homes -al cos d'elit no accepten dones- que van arribar dimecres des de l'Afganistan.

John F. Kennedy va crear el 1962 aquest cos amb l'objectiu de dotar l'exèrcit d'una arma especialitzada en la guerra contra el terrorisme, i Obama en va agafar el relleu diumenge passat, quan va ordenar que fossin les persones encarregades de matar el líder d'Al-Qaida. En lloc de fer servir les bombes de les forces aèries o els míssils de la marina, el president nord-americà va optar per les capacitats especials d'aquest equip per eliminar el líder d'Al-Qaida. La raó és simple: una bomba o un míssil haurien matat sense gaires problemes Bin Laden, però només unes forces especials podien confirmar la mort, recuperar el cos i capturar proves materials relacionades amb els grup terrorista.

L'èxit de l'operació, però, reobre el debat sobre el rol de les forces especials en els exèrcits. Els seals formen part de la marina dels Estats Units, malgrat actuar de forma bastant independent, estar especialitzats també en terra i aire, i tenir empara del congrés per poder desenvolupar les missions des del més pur secretisme. Això vol dir que utilitzen els serveis tradicionals de reclutament i entrenament. El mateix debat se succeeix en altres cossos similars en l'àmbit internacional. L'Special Air Service (SAS) al Regne Unit forma part de les forces aèries, el Commendement des Opérations Spécials francès (COS) de la marina, i el Grupo de Operaciones Especiales espanyols (GOE) de terra.

Però què passaria si aquests cossos encara tinguessin més independència? Ja de per si treballen des de l'anonimat i l'empara governamental per tirar endavant missions d'intel·ligència tenyides de sang. Durant l'assassinat de Bin Laden es van vulnerar una bona part de tractats internacionals per part dels Estats Units. La cosa, però, dins de casa queda endreçada, i el fiscal general dels EUA, Eric Holder, segueix mantenint que l'assassinat va ser legal com un acte d'"autodefensa nacional".

stats