FALLIDA DE LA COOPERATIVA AGRÀRIA
Crònica 09/12/2011

Farnando Falcó: "Necessitem diners de la Generalitat"

Ajut "Ens cal una injecció del Govern per als casos més urgents i per pagar empleats i proveïdors" Convicció "Mantinc tota la confiança en l'equip gestor"

Dani Revenga
2 min
El president de la cooperativa Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de l'Aldea, Fernando Falcó, també té els estalvis congelats.

La fallida de la cooperativa de l'Aldea ha sacsejat el món rural, en deixar unes 3.000 famílies sense poder fer ús dels seus estalvis i amb la incertesa encara de si els podran recuperar. Com ho afronta el president de l'entitat?

Bé, dins del que cap. L'únic que podem fer és treballar per tirar endavant la collita. Ja estem treballant i dilluns estarem a ple rendiment. Tot apunta que serà un bon any, un dels millors. Tenim un bon producte, especialment pel que fa a l'enciam. Alguns preus oscil·len, però el de l'enciam està garantit. Esperem obtenir uns bons números i que ens ajudin a pal·liar la situació que estem passant.

Això serà després de vendre la collita. Però fins llavors els afectats segueixen sense poder treure ni 20 euros al dia...

Ens agradaria que la Generalitat ens injectés diners per fer front a les despeses més urgents. Per ajudar les persones amb necessitats més peremptòries, però també per pagar els treballadors, altres proveïdors o el transport del nostre producte. Ens pregunten si cobraran i els diem que sí, però amb recursos de la Generalitat estaríem molt més tranquils.

Què ha fet la secció de crèdit de la cooperativa per acumular un deute de 6 milions amb Bankia?

No ho podem dir. La Generalitat ho està estudiant. Fins que no acabi aquest procés, no podem avançar-ne res.

Era coneixedor de totes les inversions que feia aquesta secció i en donava el vistiplau?

Fins i tot el president de la Generalitat té assessors que li fan la feina, ell no s'ho pot mirar tot factura per factura.

Llavors creu que tota la responsabilitat és de l'equip de persones que gestionaven la secció de crèdit de la cooperativa?

Encara tinc tota la confiança en les persones que han gestionat la cooperativa. Quan acabi tot el procés podrem fer-ne les valoracions.

La desfeta de la cooperativa de l'Aldea, avui en concurs de creditors, no creu que posa en dubte la seva viabilitat futura?

La cooperativa és viable. Si tots els pagesos que en formem part ho volem, serà viable. El nostre gènere és de qualitat, i aquesta és la màxima garantia de futur. Tot el que produïm té sortida al mercat. Acabem de perdre el primer distribuïdor d'Holanda perquè no teníem prou producte per a ell. La nostra demanda creix any rere any. El límit el posen les hectàrees i els productors que tenim. Es ven tot.

Creu que els 3.000 veïns de l'Aldea que tenien dipòsits a la secció de crèdit podran tornar a disposar dels seus diners?

Espero que sí. Creiem que passarem aquest mal moment i que tornarà la normalitat. Jo també tinc els meus diners congelats. Aquesta és una situació molt difícil, et trobes a les dues bandes: com a afectat i com a responsable. Només la mort és pitjor que això.

stats