MERCAT DE TREBALL
Crònica 09/02/2012

Neix la primera gran agència de col·locació del tercer sector

La cooperativa Suara, del grup Clade, i les fundacions Surt, Ires i Fias s'uneixen per crear una gran agència per mediar en el mercat de treball. La nova entitat, Intermèdia, podrà col·laborar amb el SOC.

Elena Freixa
2 min
Neix la primera gran agència  de col·locació del tercer sector

BARCELONA.Les quatre entitats catalanes tenen una llarga tradició d'actuacions per afavorir la reinserció social i laboral de persones amb més risc d'exclusió. La nova fundació fusionarà l'activitat de borsa de treball de cadascuna de les entitats i convertirà Intermèdia en un dels agents que podrà col·laborar amb els serveis públics d'ocupació, segons va explicar a l'ARA la presidenta d'Intermèdia, Fina Rubio.

El paper de les anomenades agències de col·locació s'ha de clarificar amb la reforma laboral que el govern espanyol aprovarà demà. Es tracta d'una figura per implicar el sector privat en les tasques d'orientació i formació dels aturats perquè tornin al mercat de treball. Malgrat que encara hi ha molts dubtes sobre com funcionarà aquesta aliança público-privada, ja hi ha una setantena d'empreses i entitats que han rebut l'acreditació de la Generalitat per ser ens col·laboradors del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Intermèdia confia a rebre el vistiplau del Govern les pròximes setmanes.

L'objectiu de l'agència, com el de cadascuna de les entitats que la integren, se centrarà en els col·lectius amb els quals normalment treballen les associacions, però no només en ells. Rubio va reivindicar que la vocació del projecte és global. "La crisi ha fet que la situació crítica afecti molta més gent de la que, en un principi, podríem considerar com a col·lectiu de risc", va explicar.

Tots els integrants del projecte mantindran, fora de l'àmbit laboral, la seva autonomia en les accions amb els col·lectius vulnerables amb què treballen. La fundació Surt, per exemple, orienta la seva activitat a dones en situació d'exclusió social, la cooperativa Suara, del grup Clade, fa més de 30 anys que està al servei de famílies i joves en situació de risc amb una xarxa de centres i punts d'atenció a tot Catalunya i més de 1.600 treballadors. Ires és una fundació que fa més de 40 anys que ofereix assistència social a col·lectius i famílies en risc d'exclusió, igual que la fundació Fias, que va néixer el 1999 de la mà de la Fundació Cirem. Els quatre són membres associats a la Federació ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social).

Plans privats, recursos públics

Tot i que la llista d'agències de col·locació ja compta amb una setantena d'autoritzats només a Catalunya (moltes també han sol·licitat autorització al ministeri de Treball per actuar en l'àmbit estatal), encara no s'ha posat en marxa cap col·laboració. En teoria, el funcionament ha de ser mitjançant la signatura de convenis puntuals de col·laboració amb els serveis públics d'ocupació.

Per exemple, es pacta un programa de col·locació d'un nombre determinat d'aturats (d'una zona geogràfica o bé d'un sector concret) i l'agència rep, a canvi, uns recursos públics per fer aquesta feina. En cap cas, però, es podrà cobrar al treballador a l'atur que s'adreci a l'agència en lloc d'anar una oficina del SOC per buscar una feina.

El sector privat ja està molt present ara mateix en l'àmbit de les polítiques actives de formació a aturats que dissenya cada any el Govern. El 80% dels fons, segons la Generalitat, queden repartits entre entitats privades, que col·laboren amb els centres públics de formació ocupacional.

stats