CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Crònica 22/01/2012

Newt Gingrich ressorgeix

Les crucials primàries republicanes de Carolina del Sud celebrades ahir han rellançat la candidatura de Newt Gingrich, que s'ha erigit com l'únic conservador capaç de fer front al favorit Mitt Romney.

Núria Ferragutcasas
3 min
EL CONTRINCANT QUE POT FER OMBRA A MITT ROMNEY El candidat a la nominació republicana Newt Gingrich, expresident de la Cambra de Representants, beu un got d'aigua abans d'una entrevista televisiva en una aturada de campanya, ahir en un restaurant de Spartanburg, a Carolina del Sud. Romney segueix sent el favorit, però Gingrich és un lluitador incansable que pot trencar tots els pronòstics.

WASHINGTONLa cursa per la nominació republicana de Newt Gingrich ha estat com un viatge excitant en una muntanya russa. L'exlíder de la Cambra de Representants dels Estats Units tenia molts números aquesta matinada d'aconseguir una victòria a les primàries de l'estat conservador de Carolina del Sud, després dels decebedors quarts llocs a Iowa i Nou Hampshire. Al tancament d'aquesta edició, Gingrich tenia un 87% de probabilitats de guanyar, amb un 38,7% del vot, segons el blog Five Thirty Eight , del New York Times , que feia una mitjana de les últimes enquestes. Guanyi o no guanyi, la seva ràpida escalada en les enquestes dels últims dies garanteix uns bons resultats que rellançaran la seva candidatura com l'únic candidat conservador capaç de fer front al favorit de les primàries i rival més moderat, Mitt Romney.

Gingrich encapçalava les enquestes a principis del 2011, al costat de Romney i de figures molt estimades pels conservadors com els exgovernadors Sarah Palin i Mike Huckabee, que al final van renunciar a presentar la seva candidatura. A l'estiu, però, unes capritxoses vacances en un creuer de luxe per Grècia amb la seva dona Callista el van enfonsar en un pou de difícil sortida. Endeutat fins al coll i abandonat pel seu equip de campanya electoral, ningú donava res per ell. Tot i així, la seva habilitat en els debats electorals el va tornar a dur al capdamunt de les enquestes al desembre, després dels escàndols sexuals que van forçar la sortida de l'empresari afroamericà Herman Cain.

El viatge en l'atracció reina de la fira no va acabar aquí. Quan semblava que tenia el caucus d'Iowa a la butxaca, uns atacs destructius contra el seu bagatge polític i el seu flirteig amb diversos lobis el van tornar a deixar en posició de caiguda lliure. Però Gingrich, com l'au fènix, ressorgeix de les seves cendres una i altra vegada. Això sí, ho va fer gràcies al seu amic multimilionari Sheldon Adelson, propietari de casinos i hotels de Las Vegas, que va sortir al seu rescat amb una aportació de gairebé quatre milions d'euros a l'associació Winning Our Future, que defensa la seva candidatura.

El ressorgiment de Gingrich radica sobretot en els errors comesos per Mitt Romney els últims dies. L'exgovernador de Massachusetts liderava totes les enquestes fa només una setmana, amb un avantatge d'entre 10 i 15 punts. Però una sèrie de revelacions sobre el seu polèmic passat empresarial, el baix percentatge d'impostos que paga i les seves fosques inversions milionàries a les illes Caiman han provocat el seu retrocés en els sondejos. A més, la pèrdua del triomf al caucus d'Iowa, que va anunciar dijous passat el partit Republicà, li ha tret l'aura d'invencible que va consolidar quan va guanyar a Nou Hampshire.

Davant la complicada situació econòmica del país, Romney havia aconseguit seduir una majoria de l'electorat republicà amb la seva imatge de bon gestor i d'únic candidat elegible, és a dir, amb opcions de derrotar Obama. El seu perfil moderat, segons els experts, és atractiu per als votants independents i indecisos, que seran claus en les eleccions del novembre.

"El vot conservador més eficaç per aturar el governador moderat de Massachusetts és un vot per mi", va dir divendres Newt Gingrich, que guanya la batalla contra l'exsenador Rick Santorum per coronar-se com el candidat anti-Romney. Si Santorum obté uns resultats pobres a Carolina del Sud, és molt probable que es retiri de la cursa, ja que no té recursos suficients per finançar el caríssim cost d'una campanya electoral a Florida. Aquest estat, que celebra les pròximes primàries el 31 de gener, serà la gran prova de foc per a Mitt Romney.

Newt Gingrich és un dinosaure polític i un catòlic convertit que s'ha casat tres vegades, però, tot i així, ha estat capaç de presentar-se com el baluard de la renovació i dels valors conservadors. Els escàndols polítics i sexuals s'han succeït al llarg de la seva llarga trajectòria política però el seu caràcter astut l'ha mantingut sempre en un primer pla.

Clarobscurs en la trajectòria

L'arquitecte de la revolució conservadora del 1994, que va posar fi a més de quaranta anys de domini demòcrata al Congrés, va acabar el seu període parlamentari en la penombra. Gingrich va dimitir després de les acusacions de la comissió d'ètica del Congrés i d'una derrota legislativa el 1998. Tot i així, ha sabut fer front als últims atacs per haver rebut milions de dòlars per aconsellar l'empresa pública Freddie Mac -considerada una de les causes de la bombolla immobiliària- i per votar a favor d'una llei contra el canvi climàtic. Tampoc els seus afers extramatrimonials l'han enfonsat. Gingrich va mantenir una aventura amb la seva actual esposa, Callista, just quan intentava recusar el president Bill Clinton pel cas Lewinsky. Romney segueix sent el favorit per a la nominació final, però Gingrich és un lluitador incansable que pot trencar tots els pronòstics.

stats