COMICIS A L'AMÈRICA LLATINA
Crònica 08/11/2011

Nicaragua revalida president enmig de denúncies de frau

Daniel Ortega repetirà en el càrrec de president de Nicaragua. Però la seva victòria no és compartida. L'oposició no reconeixerà els resultats oficials perquè denuncia "frau" i "abús" en els comicis.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Nicaragua revalida president enmig de denúncies de frau

Barcelona.Oficialment, s'ha instal·lat la continuïtat política a Nicaragua. Els resultats de les eleccions presidencials de diumenge donen una victòria clara -el 63% dels vots- a l'actual president, Daniel Ortega, garant d'un sistema autoritari i populista. Però al carrer es fa palesa la divisió entre els partidaris sandinistes i l'oposició del Partit Liberal Independent (PLI), una coalició conservadora liderada per l'empresari Fabio Gadea que ha convençut el 31% de l'electorat, segons els resultats oficials.

La jornada de recompte de vots d'ahir va estar marcada per les denúncies de l'oposició i les manifestacions en algunes circumscripcions per "frau electoral". Tant als afores de la capital, Managua, com al centre del país la policia va llançar gasos lacrimògens i va fer servir canons d'aigua contra les protestes de l'oposició, segons els dos diaris majoritaris. Tot i això, el govern va destacar que tot el procés s'havia fet sense problemes "significatius".

L'oposició veu impossible, sense "frau" electoral, una victòria tan aclaparadora d'Ortega. Els sondejos li donaven un 48% d'intenció de vot, però els resultats definitius que l'han catapultat respecte al 2006 permetran al president fer i desfer a l'Assamblea Nacional, fins i tot modificar la Constitució. El comandant, de 65 anys, ja va aconseguir passar per alt l'article que no permet dos mandats seguits a Nicaragua.

Indignat pels resultats, Gadea va anunciar ahir que no els acceptarà perquè "no representen la voluntat del poble sinó la del poder de l'Estat". Es tracta de la primera vegada en democràcia a Nicaragua que passa. Des que la Revolució Sandinista va ser derrotada a les urnes sempre s'havia legitimat. Vint anys més tard, la confiança de la població en les autoritats està sota mínims, però les polítiques socials finançades, moltes vegades, per Veneçuela i un creixement superior al 4% han permès fins ara a Ortega garantir l'estabilitat.

Irregularitats electorals

El comitè a Managua de Transparència Internacional va expressar ahir a l'ARA els seus dubtes sobre el desenvolupament dels comicis. "Els vots es van comptar sols", va dir María Celina Bugadín, gerent de l'ens, que assegura que al 25% dels col·legis es va excloure els interventors.

Més enllà del procés, però, l'Organització d'Estats Americans (OEA) ja va beneir ahir el resultat: "El país ha avançat en la construcció de la democràcia i la pau".

stats