CRISI SORTIR DE L'ATUR
Crònica 05/02/2012

Ningú em contracta, tinc alternatives?

L'atur pot ser l'oportunitat per rescatar projectes i explorar nous reptes professionals pel nostre compte

E.f.
2 min

BARCELONA1. Munta el teu negoci

Si tens una idea de negoci, per què no et planteges tirar-la endavant? Hi ha molts llocs que et poden oferir formació i assessorament. A Barcelona Activa, per exemple, hi ha formació gratuïta per a cada fase de creació. També es pot contactar amb patronals com ara Pimec, on hi ha ajuda en el finançament, els primers passos comercials i les noves tecnologies.

Trobar finançament és difícil ara, però s'han d'explorar totes les vies i triar la millor per al tipus de negoci escollit. De nou, l'assessorament és la clau. Hi ha els canals financers tradicionals, les línies de crèdit de l'ICF i l'ICO. També hi ha l'opció de capitalitzar la prestació d'atur per tenir els recursos inicials.

Per cobrar la prestació d'atur de cop cal adreçar-se a una oficina de treball o consultar la web del Servei Públic d'Ocupació. Aquesta possibilitat també és útil si vols muntar una cooperativa o societat laboral, vies d'emprenedoria amb tradició a Catalunya. L'any passat es van crear 113 cooperatives i 127 societats laborals.

2. Explora l'estranger

Marxar a treballar a fora és una via per escapar de l'atur que pot obrir moltes oportunitats en l'horitzó professional. Els serveis públics d'ocupació tenen contactes amb la xarxa europea Eures i els arriben ofertes d'altres països. No fa gaires mesos es van seleccionar més de 100 infermers a tot l'Estat per marxar a França. Per conèixer més detalls d'ofertes com aquesta, pots adreçar-te al SOC.

Les seus de cambres de comerç estrangeres també són una via per trobar ofertes de perfils professionals que necessiten les empreses en altres països. Els col·legis professionals, com ara el d'enginyers, també gestionen ofertes per marxar a l'estranger a través de les borses de treball. A Catalunya, 36.313 persones van marxar a l'estranger durant l'any 2011.

3. Fer-se autònom

Treballar per compte propi pot ser un èxit si es té molt clar l'objectiu i no s'utilitza com a via de refugi per escapar-se de l'atur. Aquest és un dels primers consells que dóna l'Associació Autònoms Pimec. Ser amo del lloc de treball aporta llibertat a la feina i flexibilitat, però també té riscos que cal tenir presents. El pla de negoci és essencial -"Em guanyaré la vida?", cal preguntar-se- i tampoc no s'ha de d'oblidar que caldran coneixements de gestió més enllà de l'activitat o servei que presti l'autònom.

"Empènyer algú a fer-se autònom sense garanties és una irresponsabilitat", adverteix el secretari institucional d'Autònoms Pimec, Pere Burgés. El treballador per compte propi no té la pressió d'un cap, però està "sol davant del món", segons Burgés.

Treballar com a autònom es pot prendre com una via per ser un empresari individual i guanyar-se la vida o bé com un primer pas per temptejar el terreny i, si les coses van bé, acabar convertint el negoci en una empresa amb assalariats. Per tant, és un excel·lent inici per posar a prova un projecte de negoci i també les pròpies capacitats de gestió.

La burocràcia no ha d'espantar. Fer-te autònom és relativament fàcil, només cal donar-te d'alta al règim especial de la Seguretat Social i triar l'especialitat en què desenvoluparàs la teva tasca i el règim fiscal que s'ajusta més al teu projecte a l'hora de fer la declaració de l'IRPF o pagar impostos. La paperassa no ha de ser un entrebanc.

stats